GALERIE FOTO Ziua Unirii la Călăraşi, între artă şi decernări de diplome pentru cetăţenii de onoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar de Ziua Unirii, primarul Călăraşiului, Nicolae Dragu a înmânat diplome mai multor cetăţeni de onoare ai oraşului. Din păcate, unuia dintre ei, titulatura i-a fost oferită post-mortem. Este vorba despre George Naghi, regretatul om de afaceri călărăşean care a pierit tragic într-un groaznic accident nautic, pe 7 august 2011, pe braţul Borcea.

Nici de această dată, Alina, soţia miliardarului, devenită şi ea cetăţean de onoare al oraşului, nu a apărut în public. Primarul a scuzat-o că are probleme de sănătate, după accidentarea suferită pe Borcea, când se afla la plimbare cu barca alături de soţul său. După ce asistenţa prezentă în sala de festivităţi a Primăriei a păstrat un moment de reculegere în memoria lui George Naghi, cel care a pus bazele uneia dintre cele mai mari fabrici de mezeluri din ţară, primarul a oferit diplomele lui Vasile Ţăranu, consilier local şi unul dintre administratorii Aldis-ului.

Moment de reculegere

Nicolae Dragu a ţinut să reamintească faptul că George Naghi, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Bărăgan a contribuit la prosperitatea oraşului, prin crearea a peste o mie de locuri de muncă pentru călărăşeni. Tot cu ocazia împlinirii a 153 de ani la înfăptuirea Unirii de către dominitorul Alexandru Ioan Cuza, în sala de festivităţi a Primăriei au avut loc evocări despre acest act istoric, dar şi un scurt moment artistic susţinut de un grup de levi de la liceul „Mihai Eminescu“. La festivitate a luat parte şi prefectul judeţului Călăraşi, Emil Muşat şi mai mulţi şefi de instituţii publice.

image

VEZI AICI IMAGINI DE LA FESTIVITATE

Inaugurarea sălii Ion Sălişteanu

Ziua Unirii a coincis la Călăraşi cu inaugurarea sălii Ion Sălişteanu chiar în sala de festivităţi a Primăriei. La eveniment au fost prezente soţia şi fiica artistului. Prof. univ. Melania Sălişteanu, alături de Oana Sălişteanu, profesor universitar la rândul său, au ţinut să-şi exprime consideraţia faţă de gestul autorităţilor călărăşene de a cinsti memoria artistului. „Este imensă bucuria pe care o simt şi cred cu tărie că lucrările tatei vor purta noroc tuturor celor care îşi vor uni destinele în această sală. Preocuparea conducerii Muzeului Dunării de Jos din Călăraşi pentru opera lui Ion Sălişteanu ne-a impresionat profund“, a precizat Oana Sălişteanu.

Donaţie de obiecte etnografice

Familia regretatului artist a decis să facă o donaţie consitentă de obiecte etnografice pentru muzeul din Călăraşi. Astfel, 250 de obiecte, martore la procesul creaţiei din atelierul lui Ion Sălişteanu din Bucureşti, sunt acum expuse la Galeriile Arcadia. „Este minunat că am putut reconstitui o parte din sufletul şi din munca artistului. Avem o colecţie de costume populare din aproape toate zonele ţării, dar şi piese din neolitic pe care maestrul le-a colecţionat de-a lungul vieţii“, a spus Marian Neagu, directorul Muzeului Dunării de jos din Călăraşi, cel  care a organizat în oraş două expoziţii cu lucrările artistului. Deschiderea sălii de la Primărie precede inaugurarea muzeului de artă „Ion Vlad“ din Călăraşi, la sfârşitul anului.


Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite