Octombrie, luna cu zile însorite şi nopţi răcoroase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toamnă târzie
Toamnă târzie

Octombrie este cea mai stabilă lună a toamnei. Zile la rând vremea se menţine însorită, deşi dimineţile şi nopţile devin tot mai reci, iar către sfârşitul lunii apare bruma.

Meteorologii spun că acest lucru se datorează şi distribuţiei centrilor barici pe continent, dar mai ales a reducerii duratei de strălucire a soarelui. „Temperaturile medii lunare sunt în general cu 4-8 grade Celsius mai coborite decât în luna septembrie. În Câmpia Română, temperaturile medii lunare sunt cuprinse între 10  şi 12 grade Celsius“, a spus Vasile Torică, directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea. Zilele următoare, vremea se menţine frumoasă, cu maxime care ating şi 27 de grade Celsius.

Temperaturi-record
În unii ani, datorită invaziilor maselor de aer tropical, temperaturile maxime au depăşit în octombrie chiar şi 30 de grade Celsius. Aşa s-a întâmplat pe 7 octombrie 1984 când la Călăraşi s-au inregistrat 35,9 grade Celsius, la Slobozia 35,2 grade Celsius, iar la Griviţa 35 grade Celsius. Dar tot în luna octombrie invaziile maselor de aer rece de origine arctica produc răciri bruşte. Temperaturile au coborât sub  minus 7,3 grade Celsius, la Grivita, minus 7,2 grade Celsius, iar la Slobozia, minus 5,5 grade Celsius la 28 octombrie 1988.  

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite