FOTO Votul multiplu sau şpaga nu rămân nepedepsite. Poliţia, în misiune de instruire a electoratului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De vorbă cu cetăţenii Foto : IPJ Călăraşi
De vorbă cu cetăţenii Foto : IPJ Călăraşi

Campania de conştientizare cu privire la riscurile votului ilegal continuă la Călăraşi. Poliţiştii împart pliante în autogări, parcuri, staţii de alimentare cu carburant, autobuze, dar şi alte locuri aglomerate pentru popularizarea mesajului campaniei „Votează legal! Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare”.

Poliţişti din cadrul IPJ Călăraşi au ieşit pe teren şi au ales zonele tranzitate de un număr mare de persoane: staţii de alimentare cu carburant, autogara Orizont, parcul Dumbrava şi parcul central, unde au stat de vorbă cu cetăţenii cu drept de vot explicându-le ce riscă în cazul încălcării legislaţiei privind organizarea şi desfăşurarea referendumului pentru demiterea preşedintelui României. „Pliantele care promovează exercitarea legală a dreptului la vot în vederea prevenirii încălcărilor prevederilor Legii 3/2000 au fost înmânate acestora, explicându-le totodată că oferirea de bani sau alte bunuri în scopul influenţării votului, precum şi votul multiplu se sancţionează cu închisoarea”, a precizat Ramona Tudor, purtător de cuvânt al IPJ Călăraşi.

Poliţia, în misiune

Nimeni nu scapă

De asemenea, poliţiştii atrag atenţia au luat măsuri pentru identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care votează de mai multe ori! Astfel, legea prevede termenul de 60 de zile de la data referendumului, în care Biroul Electoral Central va înainta copiile listelor electorale permanente, respectiv tabelele electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare, Autorităţii Electorale Permanente. Acestea vor fi verificate în vederea depistării eventualelor voturi multiple şi vor fi sesizate organele de urmărire penală pentru efectuarea de cercetări şi tragerea la răspundere penală a persoanelor care au votat de mai multe ori.

image

Închisoare de la 6 luni la 5 ani

Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului sau fapta persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului constituie infracţiuni! Cetăţenii care încalcă aceste prevederi legale riscă pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

Cetăţenii, informaţi despre riscurile unui vot ilegal


     

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite