Ignoranţa poate ucide. Părinţii refuză să-şi vaccineze copiii împotriva bolilor grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii ignoră să-şi imunizeze copiii până la vârsta de 18 luni, lucru ce determină ca acoperirea vaccinală la nivelul judeţului să fie mai mică de 95%. Direcţia de Sănătate Publică(DSP) Călăraşi trage un semnal de alarmă şi spune că acest fapt face posibilă apariţia de focare epidemice. În luna februarie, majoritatea micuţilor născuţi în urmă cu un an nu fuseseră imunizaţi decât pentru BCG şi pentru hepat

Deşi vaccinările ar fi trebuit continuate, nu s-a întâmplat acest lucru. „În România , programul naţional de imunizări garantează vaccinarea copiilor împotriva urmatoarelor boli : tuberculoză, hepatită B, difterie, tetanos, tuse convulsivă,  poliomielită, rujeolă (pojar). rubeolă ( pojărel), oreion şi  infecţie cu hemophilus influenzae. Pentru oricare dintre acestea nu reuşim imunizarea de minimum 95%, acoperire care să asigure imunitatea comunităţii”, a precizat dr. Camelia Truică, medic epidemiolog în cadrul DSP Călăraşi.

Se uită severitatea bolilor

Medicii spun că unul dintre motivele pentru care părinţii refuză prezentarea la vaccinare a copiilor lor îl constituie faptul că prin vaccinare sistematică, bolile grave, fie au fost eliminate din zonă (poliomielita), fie au fost reduse semnificativ, astfel încât populaţia a uitat de severitatea lor. „Atâta timp cât pătrunderea în colectivitate a sursei de infecţie este posibilă, iar acoperirile vaccinale joase fac posibilă apariţia de focare epidemice, le reamintim adulţilor că îşi expun permanent copiii la boli”, a spus dr. Truică.

Risc permanent

Infecţia cu virus hepatic B  nu se manifestă clinic în perioada de infecţie acută decât la aproximativ 10 din 100 persoane. La aproximativ 90 din 100 persoane infectate, virusul rămâne în organism. Acestea au probabilitate mare ca ulterior să facă hepatită cronică, ciroză hepatică, cancer hepatic. Difteria este o boala gravă, care se transmite prin aer şi produce la nivelul părţii posterioare a gâtului edem. Bolnavul prezintă tulburări de respiraţie, paralizii, insuficienţă cardiacă şi frecvent ser ajunge la deces. Tetanosul este o infecţie rară, dar gravă în care musculatura se contractează şi impiedică corpul să mai respire, să mai înghită. Din 100 cazuri tratate, 10 ajung la deces.

Malformaţii

Tusea convulsivă se manifestă prin accese de tuse care împiedică copilul să mănânce, să bea, să respire.  Rujeola poate evolua grav: copilul poate face pneumonie sau alte infecţii severe. “Există riscul ca un copil care a făcut rujeolă, dupa 10-15 ani să facă o boală gravă numită Panencefalita Sclerozantă Subacută(PESS) ce se manifestă prin paralizie şi dementă.Toţi copiii care au făcut aceasta formă de infecţie au murit. Nu există tratament pentru PESS”, spun medicii. Rubeola este gravă daca infecţia apare la femeie în timpul sarcinii. Femeia poate pierde sarcina sau copilul născut din femeia infectată poate prezenta multiple malformaţii: de inimă , de structură interioară a urechii(cu surditate), poate prezenta cataractă sau multe alte malformaţii ale creierului sau organelor interne.

Paralizii şi decese

Oreionul de multe ori virusul care produce oreionul nu afectează numai parotida (glanda care se tumefiază şi după care sunt recunoscute cele mai multe cazuri de infecţie) ci afectează şi alte glande.  Poliomielita este o boală foarte gravă. Din 100 de copii îmbolnăviţi, 10 mor, 25 rămân cu paralizii uşoare-moderate, iar 15 rămân cu paralizii severe.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite