Toamna aduce vreme caldă, fără instabilitate atmosferică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luna septembrie aduce vreme bună
Luna septembrie aduce vreme bună

Prima lună a toamnei păstrează multe din caracteristicile sfârşitului de vară. În primele două decade vremea se anunţă călduroasă, însă nu vom mai avea parte de maxime de 30 de grade Celsius.

Cu toate acestea, în unii ani, septembrie a fost o lună ieşită din tipar, cu valori ale temperaturilor maxime absolute care adesea au depăşit 35 de grade Celsius. Luna septembrie este mai puţin instabilă, chiar şi faţă de luna august, datorită persistenţei în cele mai multe părţi din Europa a unui brâu de presiune ridicată. Valorile temperaturilor medii lunare înregistrează o scădere destul de sensibilă, comparativ cu ultima lună de vară. „Soarele va străluci mai puţin, iar nopţile vor fi  răcoroase. În Dobrogea şi sud-estul Câmpiei Române, temperaturile medii lunare vor fi între 17 şi 19 grade Celsius“, a spus Vasile Torică, director al Centrului Meteorologic Regional Dobrogea.

Temperaturi-record

38,2 grade Celsius s-au înregistrat la 9 septembrie 1946, la Călăraşi, iar 38,8 grade Celsius la Griviţa. La celălalt pol, temperaturile minime din cursul nopţii au scăzut sub zero grade, cele mai mici valoari fiind înregistrate la staţiile meteorologice din sud-estul Câmpiei Române. este vorba despre minus 4 grade Celsius la Brăila, în noaptea de 28/29 septembrie 1977 şi de minus 4,9 grade Celsius la Griviţa, în ziua de 29 septembrie 1977.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite