Superstiţii în Bărăgan pentru noaptea Sfântului Andrei: usturoi la ferestre şi grâu la încolţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrânii ţin la tradiţii
Bătrânii ţin la tradiţii

Pentru a ne feri de duhurile rele, în această seară, usturoiul este la putere. Din străbuni, în Bărăgan, oamenii păstrează tradiţia şi ung ferestrele şi porţile cu usturoi.

În noaptea de Sfântul Andrei se spune că spiritele morţilor bântuie prin locurile în care au trăit. De când se ştie, tuşa Stăncuţa(77 de ani) s-a ferit cu usturoi de strigoii care bântuie în noaptea de Sfântul Andrei. „ De când eram copil, am ţinut cont de tradiţii pentru că ne era frică de sufletele morţilor care umblă ca nălucile în această noapte. Nu numai că ungeam tocurile uşilor şi porţilor cu usturoi, dar mâncam şi noi ca să nu se apropie duhurile rele. Când se lăsa întunericul, poarta se deschidea singură, câinii începeau să urle şi trosneau încheieturile casei“, îşi aminteşte pensionara.

Se spuneau rugăciuni

Femeia îşi face cruce şi spune că de câteva ori, când era copil, chiar a văzut în curte, la miezul nopţii, un văr care pierise înecat. Legendele din bătrâni spun că cei care nu au o moarte liniştită, nu-şi găsesc odihna. „Bunica ne învăţa, pe mine şi pe fraţii mei, să spunem rugăciuni pentru a alunga blestemele şi strigoii. Era o noapte de groază pentru noi, copiii, ne temeam să nu ni se întâmple ceva“, povesteşte, zâmbind, bătrâna.

Se mai păstrează tradiţia

Pentru a afla cât de rodnic va fi următorul an, la Călăraşi se pun boabe de grâu într-o strachină cu apă. Cât de des va răsări grâul, atât de bogată va fi recolta. Obiceiul se păstrează şi acum. În această zi nu se dă nimic împrumut ori în dar căci vei păgubi. În unele sate copiii taie mlădiţe din pomii roditori (meri, peri, cireşi, vişini, pruni etc.) şi le pun în apă, la căldură, pentru a înmuguri până la Sf. Vasile, când fac din ele sorcove, pentru a-şi sorcovi părinţii şi neamurile. „Usturoi la fereastră şi grâu pus la încolţit sunt două dintre tradiţiile care sunt respectate şi în zilele noastre. Dacă grâul creşte, înseamnă că va fi un an roditor, dacă nu încolţeşte, recolta din anul următor va fi slabă“, ne-a spus Alina Paul, şef Birou Etnografie la muzeul Dunării de Jos Călăraşi.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite