Dumitru Chirilă, promotorul sportului călărăşean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Chirilă este preşedintele Clubului Sportiv Municipal şi de la vârsta de cinci ani a fost pasionat gimnastică, atletism, handbal şi fotbal. A învăţat să joace şah la vârsta de cinci ani, iar la şapte ani a reuşit să câştige primul loc la Campionatul Judeţean de şah, la clasele I-VIII, învingând chiar şi elevi mai mari decât el.

În şcoala generală a practicat numeroase sporturi, printre care: gimnastică, atletism, handbal şi fotbal. „Am considerat că munca poate fi uşor apreciată în sport pentru că e un domeniu care fi măsurat cu exactitate în minute, secunde, metri..“, spune Dumitru Chirilă.
În 1975, întâmplător, a ajuns într-o sală de lupte, iar la început nu a fost foarte impresionat. Ulterior, a început să-l practice, devenind, în trei ani, campionul României. „Dacă la sportul de echipă depindeam de ceilalţi, de pregătirea şi determinarea lor, la acesta nu depindeam decât de pregătirea şi dorinţa mea de a reuşi“, spune sportivul.

Ambiţionat de nepăsarea altora

Pentru că în perioada când participa la numeroase competiţii sportive nimeni nu a avut interesul să îl promoveze şi să-l sprijine pentru a obţine performanţe la nivel internaţional, Dumitru Chirilă s-a ambiţionat şi a dorit ca toţi sportivii talentaţi să fie impulsionaţi şi sprijiniţi. „Practic, eu m-am simţit frustrat de faptul că rezultatele mele nu au interesat pe nimeni. Lipsa de interes a celor din jurul meu, a autorităţilor locale, m-a ambiţionat să demonstraz că se poate face performanţă şi în judeţele mici“, a spus acesta. „Din acel moment a încolţit în mine ideea unui proiect care să ajute la obţinerea performanţelor sportive“, a mai adăugat Chirilă.

Carieră de antrenor

După terminarea facultăţii, acesta s-a întors la Călăraşi pe un post creat special pentru el, la Clubul Sportiv Şcolar, unde a lucrat, până în 1990. „În cariera mea de profesor am adus oraşului foarte multe medalii. Am avut şi singurul sportiv legitimat din Călăraşi care a participat la Jocurile Olimpice de la Atlanta, Bogdan Ciufulescu, în 1996“, se mândreşte profesorul.
În 1990, în urma concursului organizat de Ministerul Sporturilor şi Prefectura Călăraşi, a devenit director al sportului în Călăraşi. Acesta a preluat judeţul pe ultimul loc din România, şi, cu o mare doză de optimism, a demonstrat că se poate face performanţă în sport şi într-un judeţ mic.  În 1991 a înfiinţat Clubul Sportiv Municipal pe care l-a adus printre primele 30 din ţară. „A crescut de la an la an, la fel ca Prâslea cel voinic. Este copilul meu, eu l-am înfiinţat“, spune zâmbind acesta.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite