Spada bizantină de la Boşneagu, unicat în Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe şantierul arheologic se lucrează la foc automat foto Muzeul Dunării de Jos
Pe şantierul arheologic se lucrează la foc automat foto Muzeul Dunării de Jos

Astfel de obiecte au mai fost găsite în siturile din Transilvania. O descoperire cu o mare valoare istorică i-a pus pe jar pe arheologi: o sabie din fier, de aproximativ un metru.Specialiştii de la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi îşi petrec mare parte a timpului pe şantierul arheologic Boşneagu, din comuna Dorobanţu, pe malul estic al Mostiştei.

„Lucrările sunt complexe şi cer multă migală. Pentru a reuşi să extragem sabia din mormânt a fost nevoie de multe săpături. Am lucrat cu grijă şi am reuşit s-o extragem din mormânt, după ce am ataşat-o pe scândură, altfel s-ar fi făcut bucăţi“, a declarat Marian Neagu, directorul muzeului. Cercetările efectuate au pus în evidenţă o necropolă de mari dimensiuni utilizată în mai multe perioade istorice. „Zona este foarte bogată în vestigii arheologice din epoca neolitică şi până în feudalismul timpuriu.

Faza de cercetare

Pentru a nu risca să distrugă obiectul, o piesă rară, de altfel, care a fost găsită pe teritoriul României, specialiştii au lucrat cu grijă. Următorul pas este trimiterea sabiei la expertiză pentru a se stabili exact vechimea şi perioada istorică din care provine. „Costă destul, iar fondurile pe care le avem nu ne permit prea multe. Suntem în faza de cercetare, facem analogii şi ne documentăm pentru a afla exact cât este de veche“, a adăugat Neagu. Munca laborioasă ce se desfăşoară pe şantier aduce şi satisfacţii. Până în prezent, în această zonă a judeţului au fost descoperite 10 morminte, însă nu există indicii privind perioada lor de datare.

Sfaturi de la bulgari

În România, doar în Transilvania au fost descoperite morminte în care fusese pusă şi o spadă, lucru care conduce la ideea că cel înmormântat a fost o persoană importantă. „ Poate să fie vorba despre grupuri războinice în migraţie care au trecut prin zona noastră, iar cel înhumat să fi fost căpetenie de oşti“, a declarat Vasile Oprea, unul dintre specialiştii de la muzeu. Pentru a afla istoria spadei, Marian Neagu a apelat şi la unul dintre reputaţii specialişti din lume în sabie. Este vorba despre profesorul Valeri Yotov de la Muzeul Naţional din Varna, Bulgaria. Deocamdată, specialiştii călărăşeni au estimat că provine din secolele X-XII.

Citiţi mai multe în săptămânalul ADS Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite