FOTO Mănăstirea Radu Negru, resfinţită de episcopul Vincenţiu. Lăcaşul de cult renaşte, după ce a fost abandonat două decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica mânăstirii Radu Negru din judeţul Călăraşi a fost resfinţită pe 24 iunie de către preasfințitul părinte Episcop Vincențiu. La slujbă a participat consilieri de la Centrul Eparhial, protopopi, preoţi din municipiul Călăraşi, diaconi şi o mulţime de credincioşi. Lăcaşul de cult a fost zidit, în perioada 1909-1913, din cărămidă pe temelie din piatră, iar pictura este în stil bizantin.

Cu această ocazie, preasfinţitul Vincenţiu, episcopul Sloboziei şi Călăraşiului l-a hirotonit preot pe diaconul Daniel Costin Mihai, pe seama parohiei Ştefan Vodă, preacuviosului ieromonah Iustinian Matei i-a oferit rangul de protosinghel, iar binefăcătorilor ctitori Ion Ciulinaru şi Alexandru Ţintă, le-a oferit Ordinul „Crucea Sloboziei” în Grad de Cavaler. În cadrul procesiunii s-a săvârşit slujba parastasului pentru pomenirea fericiţilor ctitori, binefăcători şi slujitori ai bisericii care a împlinit 100 de ani de la târnosire.  Unul dintre cele mai importante momente a fost întocmirea Sfintei Mese, slujbă ce a consacrat altarul de jertfă, pentru a se putea slujii în condiții canonice Sfânta Liturghie, urmat de sfinţirea picturii şi a catapetesmei.

image

VEZI AICI IMAGINI DE LA SLUJBĂ

Punct de atracţie

Mânăstirea Radu Negru, vizitată de foarte mulţi credincioşi, din Ialomiţa şi Bucureşti, reprezintă un punct de atracţie pe harta Călăraşiului. Este situată în partea de nord a municipiului Călăraşi, la confluenţa dintre Lunca Dunării şi Câmpia Bărăganului şi este organizată în jurul bisericii fostei Parohii Radu Negru. În şedinţa Sfăntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anul 1992 s-a hotărât să se înfiinţeze mânăstirea de călugări Radu Negru. Odată cu înfiinţarea Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, mânăstirea a luat amploare, fiind sfinţită în anul 1995 de Preasfinţitul Nifon Mihăiţă.

Istoricul bisericii

Actuala mânăstire a fost construită între anii 1909-1913 de către obştea comunei şi a primarului. Lăcaşul de cult a fost zidit din cărămidă pe temelie din piatră, are formă de cruce greacă cu pridvor deschis, cu trei turle: două mai mici pe naos şi turla mare pe  pronaos. Corpul mânăstirii şi turlele sunt împodobite cu un brâu roşu de cărămidă presată. Pe 25 martie 1913, biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost sfinţită.

Pictură în stil bizantin

La 1 septembrie 1914, biserica capătă statutul de parohie cu administraţie de sine stătătoare, iar pictura  lăcaşului de cult a fost executată în stil bizantin de pictorul Martinovici, apoi în anul 1937, de meşterul Niţă Angelescu. În 1969 a fost restaurată de zugravul Vasile Olteanu. Între anii 1960-1965, localitatea a fost afectată din cauza apei, care s-a ridicat la suprafaţa pământului, iar sătenii s-au mutat în cartierul Măgureni şi în comuna Modelu.din Călăraşi. Timp de două decenii, în mijlocul câmpului rămăsese doar biserica şi cele două cimitire. După anul 1989 s-a hotărât reconstruirea lăcaşului de cult, începându-se restaurarea.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite