Erorile sistemului informatic din Sănătate, la Călăraşi: morţi-vii şi bebeluşi-salariaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Cătălin Petrencic lucrează în Călăraşi, dar figura în Covasna
Medicul Cătălin Petrencic lucrează în Călăraşi, dar figura în Covasna

Medicii spun că problema durează de 12 ani şi nu s-a luat nicio măsură. Scandalul dintre medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate privind gravele erori din sistemul informatic în privinţa evidenţei pacienţilor dă la iveală situaţii absurde.

Cătălin Petrencic a descoperit cu stupoare că figurează ca medic în judeţul Covasna, deşi de 11 ani plăteşte dările la Casa de Asigurări de Sănătate Călăraşi.
Aceasta este medic de familie de 23 de ani în comuna Mânăstirea.

„Au fost găsite multe nereguli la pacienţi. Cel mai bun exemplu sunt eu, deoarece figuram că plătesc dările la Casa de Asigurări de Sănătate din Covasna , deşi eu de 11 ani achit toate taxele la Călăraşi. Nu ştiu să dau o cifră, dar sunt multe probleme. Copii pe care noi îi înregistrăm şi îi validăm, dar apar în sistem ca asiguraţi după 6-7 luni. Au fost cazuri când micuţii figurau ca salariaţi. Toată problema vine de la Casa de Asigurări de Sănătate din Bucureşti. Trebuie făcut ceva pentru a se remedia deficienţele. Mai am şi alţi colegi care s-au confruntat cu situaţii neobişnuite“, ne-a declarat Cătălin Petrencic. Medicul a făcut imediat demersurile necesare pentru a se corecta greşeala şi crede că acum este în legalitate.

Au dovedit că trăiesc

Sorina Moia a avut de dovedit că doi dintre pacienţii săi sunt vii, deşi figurau ca fiind decedaţi. „Am avut doi pensionari, unul în vârstă de 72 de ani şi celălalt de 68 de ani, care apăreau decedaţi. Sunt pacienţii mei din anul 1998 şi vin mereu la consult. Pensionarii sunt din comuna Vlad Ţepeş. Au foarte supăraţi şi chiar s-au speriat când au aflat că apar morţi. Eram trecută şi la Curtea de Conturi cu delapidare că prescriam reţete unor oameni morţi. A trebuit să le cer oamenilor cupoanele de pensie din luna respectivă şi am mers să dovedesc că ei sunt vii. Unul dintre ei era trecut mort din anul 2001 şi altul din 2006“, ne-a declarat Sorina Moia, medic de familie.

Problemele se pare că au urmărit-o pe Sorina Moia pentru că mai mulţi copii din evidenţele sale care ar fi trebuit să fie asiguraţi nu apăreau în regulă. „Am avut şi copii care nu erau asiguranţi şi persoane care plăteaau la Casa de Asigurări de Sănătate, aveau chitanţele, dar ei nu apăreau ca fiind asiguraţi“ ne-a mai spus Sorin Moia.  Femeia, medic de familie, are 3.400 de pacienţi în evidenţă din comuna Vlad Ţepeş.

De 12 ani se întâmplă aceste greşeli

Medicul Alexandra Câra, ne-a spus că a avut foarte mulţi pacienţi care nu apăreau în sistem ca asiguraţi. „Am avut un caz care până la trei ani nu a fost asigurat. Eu îl înregistram şi îl validam, Casa de Asigurări de Sănătate Călăraşi  îl înregistra, dar tot timpul era scos din program“, ne-a spus Alexandra Câra, medic de familie. A mai avut şi cazuri când pacienţii erau scoşi din liste şi nu mai apăreau trecuţi la nici un medic de familie. „Eu nu ştergeam pacienţii din liste, deşi se întâmpla acest lucru.  De 12 ani sunt aceste probleme şi nimeni nu a luat nicio măsură“, a mai precizat Câra.

Citiţi mai multe despre acest subiect în ediţia de azi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite