Călăraşi: UPDATE Scandalagiii din 2 Moldoveni, cercetaţi într-un dosar de omor. Suspecţii au fost eliberaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

5 din cei 10 participanţi la conflictul cu bâte şi arme din week-end sunt judecaţi pentru uciderea unui spoitor. Conflictul de sâmbătă seară, de pe strada Muşeţelului, are la bază o crimă petrecută în anul 2006

UPDATE Cei trei bărbaţi eliberaţi aseară au primit interdicţia de a părăsi localitatea pe o perioadă de 30 de zile.

ORA 20.00. Instanţa a respins propunerea de arestare preventivă pentru Laurenţiu Lefter, Leonard Mustafa  şi Nicolae Dumitrache, urmând să fie cercetaţi în stare de libertate.

ORA 7.29. Laurenţiu Lefter (30 de ani), Leonard Mustafa (25 de ani) şi Nicolae Dumitrache (40 de ani), au fost reţinuţi aseară, pentru 24 de ore.Cei trei bărbaţi au fost reţinuţi pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice şi încăierare. Astăzi vor fi prezentati parchetului şi instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă.

În conflictul de sâmbătă seara, 16 aprilie 201, au fost implicaţi membri ai grupării „Zăbălaru“: Adrian Nicu Niţă (29 de ani) şi Daniel Niţă (15 ani), ambii fraţi ai lui Aurel Niţă, zis Zăbălaru, Cristian Cântar (24 de ani) şi Gheorghe Cârstea (26 de ani).  Agresorii, care fac parte din gruparea lui Chirmuş, sunt: Laurenţiu Georgian Lefter (30 de ani), Aurel Iulian Baloi (28 de ani), Petrişor Lupu (31 de ani), Ştefan Ionuţ Dobre (23 de ani), Leonard Robert Mustafa (25 de ani) şi Nicuşor Stoian (25 de ani).

Scandalul a izbucnit pe fondul unor neînţelegeri mai vechi, referitoare la un dosar de omor în care erau implicaţi 5 din cei 10 tineri care s-au bătut cu bâte şi au tras patru focuri de armă. În acest conflict au fost implicate numeroase persoane, poliţiştii aducând la audieri peste 50 de martori.

Declaraţii contradictorii

Poliţiştii au spus că cele două clanuri s-au răfuit din cauza unui proces aflat pe rolul Tribunalului Călăraşi din anul 2007 şi în care nu s-a dat încă nici o sentinţă. Ultimul termen a fost în ziua de 11 aprilie 2011, însă cauza a fost amânată, ca urmare a cererii unuia dintre inculpaţi. Aflaţi în postura de a ajunge la închisoare pentru crima de acum cinci ani, interlopii au început în faţa instanţei să îşi schimbe declaraţiile, acuzându-se reciproc. Acuzele au culminat cu incidentul de sâmbătă seara. Adrian Nicu Niţă, zis Pisoiu, este învinuit, alături de agresorii săi: Laurenţiu Georgian Lefter, Aurel Iulian Baloi, Petrişor Lupu şi Ştefan Ionuţ Dobre, în dosarul nr.343/P/2006.

Scandalul din 2006

Pe 11 iunie 2006, în jurul orei 20.00-20.30, Ionuţ Ştefan Dobre, care se afla în cartierul „2 Moldoveni“, în zona „Rond“, unde avea loc o nuntă de spoitori, a fost agresat de câteva persoane din „neamul Minerilor“. Acesta l-a chemat în ajutor pe Aurel Iulian Baloi, unchiul său, spunându-i că este bătut de spoitori. Aurelian Iulian Baloi a venit cu alţi prieteni şi, înarmaţi cu bâte şi arme albe, au distrus nunta spoitorilor. După ce petrecerea a fost spartă, spoitorii s-a adunat în cartierul „Livadă“ şi au hotărât să nu se lase „călcaţi în picioare“ de „clanul lui Zăbălaru“. Drept urmare, au mers în cartierul 2 Moldoveni pentru a-şi face dreptate.

De la nuntă la morgă

La scurt timp şi-au făcut apariţia în zonă şi poliţiştii, spoitorii retrăgându-se în cartierul „Livadă“. Membrii clanului „Zăbălaru“ s-au regrupat şi au mers în „Livadă“, hotărâţi să se răzbune. Aici îi aşteptau grupul „Minerilor“ care după ce s-au încăierat, au reuşit să îi alunge de pe „teritoriul“ lor. În final, Constantin Petrică, aflat în stare de ebrietate, s-a apropiat de clanul advers, dar a fost atacat şi a sfârşit prin a fi înjunghiat. A decedat între şinele de cale ferată.

Doar 30 de zile de arest

„La data de 23.06.2006 au fost arestaţi spentru 30 de zile numiţii Dumitrache Nicolae, Lefter Laurenţiu Georgian, Niţă Aurel şi Baloi Aurel-Iulian“, ne-a declarat Xenofonte Purcărea, procurorul care a întocmit rechizitoriul la 28 septembrie 2007.
Pe 31.06. 2006, Curtea de Apel Bucureşti a dispus punerea în libertate a celor patru inculpaţi. În recursul declarat împotriva încheierii de prelungire a arestării preventive dispusă de Tribunalul Călăraşi se menţiona că acelaşi judecător care a pronunţat încheierea, a emis şi mandatul de arestare.

Cercetări anevoioase

Din acel moment, cercetările au decurs din ce în ce mai greu, deoarece erau implicaţi foarte mulţi martori. Au fost efectuate zeci de audieri, însă mulţi din cei implicaţi erau plecaţi în străinătate ori şi-au schimbat domiciliul sau numele. „Au existat situaţii în care mai multe persoane nu doreau să depună declaraţii ca martori, fie prin frica de părţile implicate în scandal, fie prin motivarea că-dată fiind punerea în libertate a inculpaţilor arestaţi,nu se doreşte de către autorităţi aflarea adevărului“, a mai notat procurorul Purcărea în rechizitoriu.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite