Ce trebuie să faci ca să donezi sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilnic, la centru vin 15 persoane pentru a-şi ajuta semenii aflaţi în suferinţă. În acest an, la Centrul de Transfuzii Sanguine a crescut numărul celor care au ales să doneze sânge.

„Sunt mai mulţi oameni care vin la noi pentru a dona. Aproximativ 15 cetăţeni se prezintă, zilnic, la centru. Nu toţi sunt declaraţi apţi, însă ne bucură faptul că doresc să-i ajute pe cei bolnavi“, a declarat Niculina Ginghină, director la Centrul de Transfuzii Sanguine.

Program

Unitatea medicală, cu sediul în strada Bărăganului nr.1, situată în incinta Policlinicii nr .2(etaj II), cheamă toate persoanele sănătoase de pe raza judeţului Călăraşi, pentru a li se recolta sânge. Laboratorul funcţionează de luni până vineri, între orele 8.00-11.00, iar donatorii primesc drept recompensă 7 bonuri valorice, în sumă de 63 de lei şi o scutire medicală de o zi pentru serviciu.
Fără nicio boală

Cei care aleg totuşi să salveze o viaţă trebuie să fie sănătoşi, să nu fi avut niciodată antecedente: hepatită, boli cardiace, TBC, sifilis, astm bronşic, diabet, hipertensiune severă, ulcer gastro-duodenal. De asemenea, medicii avertizează donatori că nu trebuie să consume lichide, sub nicio formă alcool sau cafea,  înaintea recoltării sângelui, ci doar să manânce pentru a evita stările de ameţeală şi slăbiciune.

Apţi doar pe hârtie

În zilele bune, media celor care donează este de 15 persoane. Fiecărei persoane i se recoltează câte 450 ml de sânge pe care îi recuperează cantitativ în circa două ore, iar calitativ în 14 zile. Chiar dacă au recomandare de la medicul de familie că sunt apţi de  recoltare, la centru oamenilor li se fac analize: se stabileşte hemoglobina, glicemia, li se ia tensiunea, sunt cântăriţi şi radiografiaţi la plămâni. După aceste controale, medicul hotărăşte cine poate dona. „ Au fost multe cazuri care au primit recomandare de la medicul de familie că sunt apţi, dar când i s-a făcut la noi un control, s-a demonstrat contrariul“, a explicat Niculina Ginghină.

Scutiţi de muncă

Pe lângă tichetele de masă pe care le primesc, donatorilor li se eliberează şi o adeverinţă pentru a fi scutiţi de la muncă sau şcoală în ziua respectivă. Deşi vârsta persoanelor donatoare predomină între 35 de ani şi 40 de ani, în ultima perioadă au început să se prezinte mai mulţi tineri. „ Majoritatea vin pentru tichetele de masă ca să-şi procure alimente. După ce donează, li se recomandă să îşi cumpere mâncare şi fructe ca să îşi revină după pierderea de sânge pe care o suportă organismul“, a mai precizat Ginghină. Donatorii sunt informaţi şi despre faptul că următoarea recoltare o pot facpeste 75 de zile.
Citat: Niculina Ginghină, director: “Au fost multe cazuri care au primit recomandare de la medicul de familie că sunt apţi, dar când i s-a făcut la noi un control, s-a demonstrat contrariul“.
Cifră: 75 de zile este perioada la care se mai poate dona sânge de la prima recoltare.



Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite