Alertă medicală! Judeţul Călăraşi, la un pas de epidemia de rujeolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinarea ne fereşte de îmbolnăviri
Vaccinarea ne fereşte de îmbolnăviri

Direcţia de Sănătate Publică(DSP) avertizează asupra riscului de epidemie de rujeolă în judeţul Călăraşi, dacă părinţii nu ţin cont de calendarul de vaccinare al copiilor sau dacă intră în contact cu persoanele bolnave. În ultima luna, îmbolnăvirile s-au înmulţit alarmant, fiind înregistrate 16 cazuri, în condiţiile în care de la începetul anului fuseseră raportate doar 8.

“Cazurile confirmate în ultimele 30 zile sunt la persoane care au domiciliile în localităţile : Gălbinaşi( 9 cazuri din care 5 din aceeaşi familie), Frumuşani (2 cazuri mama şi sugar de 2 luni), Roseţi (un caz la copil sub un an, deci neeligibil la vaccinare ), Ştefan cel Mare, Vasilaţi şi Şoldanu –câte un caz la copii cu vârsta sub un an, deci neeligibil la vaccinare şi în Călăraşi un caz”, a precizat dr. Camelia Truică, medic epidemiolog în cadrul DSP.
Având în vedere evoluţia rujeolei în judeţul Călăraşi, acoperirea vaccinală suboptimală, contagiozitatea foarte înaltă a bolii, transmiterea  aerogenă, medicii avertizează asupra riscului înregistrării de focare în comunitate:fraţi, părinţi, vecini, persoane cu care copilul vine în contact, cu posibilitatea evoluţiei epidemice după începerea anului scolar 2012-2013.

Vaccinarea, singura armă

Rujeola este boala transmisibilă pe cale respiratorie extrem de contagioasă şi imunitatea împotriva infecţiei rujeolice se dobândeşte fie prin trecerea prin infecţie fie prin vaccinare. Boala se manifestă prin febră înaltă, conjunctivită(aspect de “copil plâns”), rinoree, tuse, erupţie (pete catifelate roze pe faţă, ulterior trunchi şi membre). Infecţia virală acută poate evolua sever cu pneumonie, encefalită sau se poate suprainfecta bacterian. “Solicităm părinţilor tuturor copiilor peste 12 luni care nu l- vaccinat împotriva rujeolei să se prezinte la medicul de familie pentru a fi catagrafiat si vaccinat ROR cât mai urgent posibil. De asemenea, recomandăm ca orice persoană cu febră şi erupţie să solicite examen medical imediat după instalarea simptomelor. Menţionăm că rujeola este boala cu internare obligatorie în secţie de boli contagioase”, a adăugat dr. Camelia Truică.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite