Viaţa printre necuvântătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnicianul Grădinii îngrijeşte, zilnic, 80 de specii de animale şi păsări. Ştie ce mănâncă fiecare, dar şi când are o zi proastă. Îşi dă seama de dispoziţia animalelor după mers, privire şi zgomotele pe care le fac.

Pe Ştefan Teodorescu îl găseşti cât e ziua de mare printre păsări, animale şi reptile. Nu s-a plicitisit niciodată în cei 16 ani de când este tehnician la Grădina Zoologică. Tatăl său este responsabil de pasiunea pe care o are pentru necuvântătoare.
 „A fost un pionier în acvaristică şi a ştiut să-mi insulfle şi mie această dragoste“, spune Ştefan în timp ce nu stă locului o secundă. Acum este la ţarcul maimuţelor cu un sac de morcovi pentru a le suplimentul de vitamine, iar peste câteva minute hrăneşte puiul de căprioară pe care cineva l-a lăsat la poata Grădinii într-o cutie de carton. „Dacă n-aş fi făcut cu sufletul această meserie, nu mai rezistam atâţia ani“, povesteşte zâmbind.

„Fără pasiune, dai chix“


Dintr-o dată devine serios şi ne spune că nu poate întârzia prea mult cu interviul pentru că are o mulţime de treburi de rezolvat. „Dacă vreţi să mai stăm de vorbă, haideţi la căprioare să vedeţi ce mult se bucură când le dau dovlecei. Le strigă să se spropie de gard, iar privirea i s eluminează când acestea se vin într-un suflet. „Ele sunt cea mai mare satisfacţie a vieţii mele. Le îngrijesc la fel ca pe copiii mei. Mereu am făcut ce mi-a plăcut. Fără pasiune, dai chix“, recunoaşte Ştefan.

Fiecare cu tabietul lui

Toate cele 80 de specii vieţuitoare îl cunosc după glas, iar fiecare se bucură în felul ei când îl simt în preajmă. Fără el, nimeni nu mişcă un deget în Grădină. În fiecare dimineaţă la ora 6.00 îşi face rondul pentru a trece în revistă cum se simte fiecare. Pe Sherkan, tigrul, în vârstă de 33 de ani, îl lasă în voia tabieturilor sale. Hipopotamului Coop, cel mai bătrân din România, îi duce în fiecare zi câte 50-60 kilograme de alimente, printre care obligatoriu o găleată de morcov. Tigrii nu se satură fără 8-10 kilograme de carne de pasăre şi vită, iar ursului Rom, care are cataractă are grijă să nu ducă lipsă de carne. „Vara este mai dificil pentru ei că este forate cald. Măferesc să le dau fructe şi legume îngheţate pentru că nu vreau să răcească. Sunt sensibile. Eu mai bine previn, decât să tratez. Le pun dozele de vitamine în apă pentru a le creşte imunitate“, ne spune Ştefan.

Călăraşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite