GALERIE FOTO Recolta la grâu, mai slabă decât în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii călărăşeni sunt în pierdere! Aceştia spun că anul trecut, deşi vremea a fost foarte capricioasă, recolta a fost mai mare.

„Faţă de anul trecut, acum avem producţii mai slabe. În timp ce în 2010 recoltam 5.500 de kilograme la hectar, anul acesta abia am strâns 4.400 de kilograme la hectar“, a spus Ion Ciulinaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice din judeţul Călăraşi.

image
image
image

Vedeţi AICI fotogalerie

Deşi condiţiile meteo au fost mai proaste anul trecut pentru grâu, producţia a fost mai bună. „Anul trecut cel mai bine a mers grâul, iar acum se pare că va fi anul porumbului şi al florii soarelui. Dacă mai dă o ploaie în 10-12 zile să se umple bobul o să fie foarte bine“, a mai spus agricultorul.

„Pâinea ar putea să se ieftinească“

Ciulinaru spune că nici preţul la grâu nu-i avantajează pe fermieri, din acest motiv nefiind de acord să vândă recolta. Ei stau cu grâul în siloz până la toamnă când speră să crească preţul. Acum un kilogram de grâu se vinde cu preţuri cuprinse între 0,57 şi  0,6 lei. Chiar şi în aceste condiţii, Ciulinaru e de părere că preţul pâinii nu va creşte în acest an. „Teoretic ar trebui să scadă, mai ales că TVA-ul este 0. Nu sunt condiţii de scumpire, dar rămâne de văzut ce se va mai întâmpla“, adaugă acesta.

În acest an, producţiile obţinute sunt destul de bune, spune directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Călăraşi, Daniel Obadă. Au fost recoltate  din tot judeţul 130.065 de hectare cu grâu, iar producţia medie a fost de 3.470 de kilograme la hectar. La orz producţia la hectar a fost 3.800 de kilograme, la orzoaica de primăvară a fost de 2.200, iar la rapiţă de 1.026 kilograme.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite