1.599 de persoane, angajate la Călăraşi pentru recensământul care începe joi, 20 octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recenzorii vor primi 50 de lei pe zi. Foto: Arhivă.
Recenzorii vor primi 50 de lei pe zi. Foto: Arhivă.

Primul recensământ desfăşurat în România după aderarea la Uniunea Europeană începe, joi, pe 20 octombrie, şi se va încheia pe 31 octombrie. Direcţia Regională de Statistică a judeţului Călăraşi a anunţat că are efective complete pentru a culege date de la populaţie.

„Nu sunt probleme în legătură cu efectivul de recenzori. S-a făcut instruirea şi nimeni nu a renunţat, la fel cum s-a întâmplat în alte localităţi din ţară.  Chiar dacă va pleca cineva avem rezerve. 1.599 de persoane au fost încadrate cu convenţie“, a declarat Ionuţ Dragu, directorul Direcţiei de Statistică din Călăraşi. Recenzorii vor fi plătiţi cu suma de 50 de lei pe zi.  Preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu, a arătat importanţa acestui recensământ. " Este o cercetare statistică oficială amplă, obligatorie pentru toate ţările Uniunii Europene, care se realizează o dată la 10 ani. Prin această cercetare se realizează numărarea oficială a populaţiei pe teritoriul unei ţări, în toate unităţile administrativ-teritoriale." a precizat Vergil Voineagu. Rezultatele preliminare vor fi date publicităţii în primul trimestru al anului 2012, iar rezultatele finale în 2014.

Divulgarea informaţiilor confidenţiale e infracţiune

Persoanele angajate pe perioada recensământului populaţiei şi locuinţelor au acces la informaţii confidenţiale cum e codul numeric personal al celor intervievaţi. Recenzorilor le e interzis să divulge aceste informaţii, iar încălcarea prevederii constituie infracţiune şi intră sub incidenţa Codului Penal. Refuzul populaţiei de a răspunde la întrebările recenzorilor se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 1.500 de lei.

Operatorii de interviu sunt obligaţi ca, în situaţia în care nu găsesc pe nimeni acasă, să lase un bilet cu numele şi numărul lui de telefon şi să spună când anume va reveni. Poate repeta această operaţiune de trei ori. Dacă totuşi nu e nimeni acasă, operatorul poate culege informaţii şi de  la vecini. Recenzorul e obligat să noteze informaţiile aşa cum i le dictează cel intervievat.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite