FOTO Protecţia mediului. Iezerul Călăraşi, loc de popas pentru 20.000 de specii de păsări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sit natural de la Dunăre
Sit natural de la Dunăre

În perioada 6 – 13 iulie, la Palatul Parlamentului va avea loc cea de-a 11-a reuniune a Conferinţei Părţilor Contractante la Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională (COP11 Ramsar).  La Conferinţă participă câteva sute de delegaţi şi observatori din întreaga lume. Miercuri, 11 iulie, la Călăraşi, 50 de persoane, au vizitat două zone umede reprezentative pentru judeţul Călăraşi. Este vorba des

Iezerul Călăraşi, situat pe teritoriul comunei Cuza Vodă, este un lac de origine naturală rămas dupa asanarea partială a vechiului lac. Acesta a fost supus unor modificări artificiale în scopul exploatării sale ca fermă piscicolă (îndiguire produsă în anii 1960). Suprafaţa luciului de apă este în prezent de circa 550 hectare. 

Lacul Iezer Ciocăneşti

Acest sit găzduieşte efective importante ale unor specii de păsări protejate. În perioada de migraţie situl este loc de popas pentru mai mult de 20.000 de exemplare de păsări de baltă.

Peisaj de la Dunăre

Începand cu anul 2004, prin Hotarârea de Guvern nr. 2151/2004, Iezerul Călăraşi a primit statut de arie de protecţie avifaunistică, iar în luna iunie 2012 situl a declarat Sit RAMSAR.

Protejarea zonelor

Convenţia Ramsar este un tratat interguvernamental la nivel mondial pentru conservarea şi utilizarea durabilă a zonelor umede. Semnată în oraşul iranian Ramsar în anul 1971, Convenţia a stabilit noţiunile de bază pentru gestionarea şi utilizarea durabilă a zonelor umede.

Gâşte sălbatice pe Dunărea

Până în prezent, acesta rămâne singurul acord de mediu din lume, dedicat unui ecosistem specific. În conformitate cu acest tratat, statele membre se angajează să protejeze şi să utilizeze durabil toate zonele umede de pe teritoriul lor, prin punerea în aplicare a măsurilor locale necesare, precum şi prin cooperare naţională şi internaţională.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite