Călăraşi: Vasile Moraru îmbracă roba de 43 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecător de-o viaţă, Vasile Moraru dă verdictul prin prisma raţiunii, fără a uita vreodată, că în faţa sa se află un om ca şi el.

A absolvit Facultatea de Drept în anul 1968, iar de atunci a fost repartizat la Călăraşi ca judecător. Şi-a dorit să urmeze această carieră, deoarece consideră că cele mai importante atribuţii ale acestuia sunt responsabilitatea deosebită, dar şi „o frumoasă îmbinare a exigenţei cât şi a bunătăţii din om“.

Chiar dacă a avut de judecat de-a lungul timpului mii de cazuri, acesta încearcă să nu uite că în faţa sa se află un om. „Nu poţi judeca pe cineva fără să ţii cont de realităţile vieţii şi în acelaşi timp, oricât de abominabilă ar fi fapta pe care o ai de judecat, nu poţi să faci abstracţie de persoana din faţa ta“, a spus preşedintele Tribunalului Călăraşi, Vasile Moraru.

Nu şi-a trădat meseria

Chiar dacă a avut propuneri de a fi angajat pe posturi mai bine plătite, acesta nu a dorit să renunţe niciodată la această meserie. Consideră că acesta este lucrul pe care a ştiut să-l facă cel mai bine, motiv pentru care a reuşit să ocupe funcţii importante în magistratură. În anul 1979 a devenit preşedintele Judecătoriei Călăraşi, în luna septembrie a anului 1989 a devenit vicepreşedinte al Tribunalului Judeţean, iar din ianuarie 1990 ocupă funcţia de preşedinte al Tribunalului Călăraşi.

„Am avut propuneri, de-a lungul timpului, de a trece în administraţie şi chiar mi s-a oferit funcţia de secretar al Consiliului Judeţean cu un salariu mai mare decât cţştig eu, însă nu mi-am trădat niciodată meseria“, spune judecătorul.

Conflicte înainte de 1989

Înainte de anul 1989 a trecut prin două perioade dificile. A intrat într-un conflict cu prim-secretarul judeţului care încerca să facă unele imixiuni în problemele justiţiei. „Spre surprinderea mea, după ce am discutat cu ministrul justiţiei, mi-a propus să plec la o altă instanţă din ţară pe un post de conducere. Nu am acceptat, deşi aveam să suport mai multe aici. Nu am considerat că dezertând aş fi putut să rezolv ceva“, a mai precizat acesta.

O bogăţie extraordinară       

Judecătorul Vasile Moraru consideră că meseria de magistrat îţi dă momente de neuitat, acestea fiind raportate la faptul că vede unde nu se aşteaptă o frumuseţe sufletească extraordinară.  „Unde considerăm că este simplitate am întâlnit o bogăţie sufletească extraordinară. Am avut asistenţi personali care la bătrâneţe au venit să infieze copilul pe care l-au avut în creştere, nu pentru că nu au avut copii, ci pentru că ţineau la el“, spune magistratul. „Este foarte frumos să descoperi această latură a oamenilor în această perioadă când valorile sunt foarte scăzute“, adaugă acesta.

Vasile Moraru consideră că plecăm în viaţă cu multe certitudini, iar pe parcurs pe le pierdem. „De una, sper, să nu mă despart. Consider că numai prin iubire poţi face ceva cu adevărat. Şi pe plan familial, şi ca profesionist, şi ca om în viaţa de zi cu zi“, crede Vasile Moraru.

Citiţi mai multe despre acest subiect în ediţia de azi a cotidianului nostru

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite