Buzunare goale: porcul pentru Crăciun se dă pe datorie
0
Criza îi ţine departe pe călărăşeni de carnea de porc, iar vânzările slabe dau peste cap profitul comercianţilor. Vânzările au scăzut în magazine şi cu 25% faţă de anul trecut. Comercianţii sunt optimişti şi speră ca situaţia să iasă din amorţeală.
La ferma de porci de la Vâlcelele, populată cu animale din rasa PIC, aduse din Danemarca, vânzarea merge normal, însă oamenii au ajuns să cumpere pe datorie. „Dacă anul trecut se făceau plăţi şi în avans, acum vânzările sunt în rate. Lipsa lichidităţilor i-a pus în impas pe comercianţi. De multe ori mergem pe încredere, pentru că avem clienţi fideli“, spune Vasile Iliuţă, unul dintre investitorii fermei. Unitatea are o capacitate de 5.000 de capete, iar de aici pleacă lunar în magazine câte 400 de porci. Preţul în viu pentru un kilogram este de 7 lei. Animalele crescute ecologic se vând în toată ţara. „E binişor, nu ne plângem, la final când tragem linie avem un profit de 10-15%. Am scăzut şi preţul tocmai pentru a atrage clienţii. Anul trecut am vândut cu 8 lei“, a mai spus Iliuţă.
Proiect cu fonduri europene
Ferma de la Vâlcelele, investiţie cu fonduri Sapard, va fi extinsă şi în comuna Ivăneşti unde unitatea va fi populată cu 20.000 de capete. Vasile Iliuţă spune că acest lucru face parte dintr-un amplu proiect european în valoare de 2,3 milioane de euro. „Vom avea un mic abator pe care îl vom echipa cu utilaje din Italia. Sperăm să reuşim să ducem la bun sfârşit acest plan“, a mai spus Iliuţă.
Pe linia de plutire
Vânzările la carnea de porc au scăzut în magazine şi cu 25% faţă de anul trecut. Comercianţii sunt optimişti şi speră ca situaţia să iasă din amorţeală în această săptămână. Chiar dacă am intrat pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru Crăciun, călărăşenii nu au dat iama în carnea de porc. Producătorii din judeţul Călăraşi spun că vânzările sunt pe linia de plutire. „Deocamdată e confuză situaţia. Se simte sărăcia. Oamenii vin în magazine şi doar testează piaţa. În alţi ani, febra cumpărăturilor a început cu doar câteva zile înainte de Crăciun. Sperăm să fie aşa şi acum“, a declarat Costel Marinache de la Izocon, unitate ce procesează o sută de porci zilnic.
16 lei un kilogram de pulpă
Un kilogram de pulpă de porc fără os se vinde cu 16 lei, acelaşi preţ ca şi anul trecut. Magazine pentru desfacerea mărfii sunt la Călăraşi, Cernavodă, Feteşti şi Medgidia. Clienţii se aprovizionează cu carne, dar nu mai cumpără ca în alţi ani. „Cinci kilograme de pulpă sunt suficiente pentru 2 persoane. Sarmale şi friptură, atât pregătesc pentru că nu avem bani“, spune Aurelia Alexandru(68 de ani), pensionară.
Citeşte mai multe amănunte în cotidianul „Adevărul“ de astăzi, ediţia de Muntenia !