Curtea de Justiţie a UE a decis în litigiul de la Călăraşi cu Volksbank: România poate limita comisioanele bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a dat câştig de cauză Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, iar România poate limita numărul comisioanelor bancare percepute de creditori.

Pe 12 iulie 2012, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a emis hotararea în cauză C-602/10, ca urmare a unei cereri formulate de Judecătoria Călăraşi în cadrul unui litigiu între SC Volksbank Romania SA, pe de o parte, şi Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor − Comisariatul Judeţean pentru Protectia Consumatorilor Călăraşi, pe de altă parte. Povestea începe însă la 15 septrembrie 2009, când Protecţia Consumatorilor Călăraşi, într-un dosar de cercetare a unei reclamaţii, a încheiat un proces verbal de constatare a contravenţiei. SC Volksbank Romania S.A.  primea amendă şi sancţiuni complementare  pentru continuarea perceperii comisionului de risc într-un contract de credit ipotecar, contrar prevederilor art. 36 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori,  ordonanţă ce transpunea în legislaţia românească prevederile Directivei 2008/48/CE.

S-a cerut anularea procesului-verbal

« S.C. Volksbank Romania S.A. s-a adresat Judecătoriei Călăraşi pentru anularea procesului verbal, considerând ca anumite prevederi ale OUG nr. 50/2010 sunt contrare Directivei 2008/48/CE. Judecătoria a adresat întrebările ridicate de S.C. Volksbank Romania S.A. Curţii de Justiţie a Uniunii Europene », a anunţat Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Călăraşi.

Ce s-a decis

Prin hotărârea pronunţată s-a decis că:
1.    statele membre pot extinde prevederile Directivei 2008/48/CE şi pentru contractele garantate cu un bun imobil;

2.    prevederile actului naţional de transpunere pot fi aplicate contractelor de credit ipotecar aflate în derulare;

3.    statele membre pot limita numărul comisioanelor percepute de creditori;

4.    orice consumator se poate adresa direct Autorităţii de Protecţie a Consumatorilor, fără a avea obligaţia de a recurge, în prealabil la procedurile de soluţionare extrajudiciară prevăzute de legislaţia naţională;

5.    statele membre pot stabili o măsura tranzitorie care presupune că respectivă reglementare naţională să se aplice şi în privinţa contractelor în derulare la data intrării în vigoare a acesteia. Hotărârea pronunţată de CJUE este obligatorie pentru Judecătoria Călăraşi în soluţionarea litigiului dintre Volksbank şi ANPC/CJPC Călăraşi, precum şi pentru toate instanţele româneşti sau din alte state membre sesizate cu o problema similară.
 

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite