Poliţia a pus lacătul pe uşa câtorva firme de pe piaţa obiectelor de artă. 22 de tablouri, icoane şi cărţi, confiscate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tranzacţiile cu obiecte de artă, în vizorul poliţiei
Tranzacţiile cu obiecte de artă, în vizorul poliţiei

Peste o sută de firme care  vând sau cumpără bunuri culturale mobile au fost „călcate” de poliţiştii de la Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Române. Câteva din cele 114 societăţi comerciale care activează în toată ţara au fost prinse pe picior greşit, oamenii legii aplicând 6 sancţiuni în valoare de peste 36.000 de lei.

Mai mult decât atât, au fost deschide anchete, existând suspiciuni de achiziţie a obiectelor de artă de pe piaţa neagră. Verificări se fac şi asupr aunui tablou despre care se presupune că este un  fals. Activitatea firmelor cu probleme a fost suspendată. „Astfel, au fost identificate mai multe societăţi comerciale care, deşi aveau la vânzare bunuri cultural mobile, nu obţinuseră autorizaţia prevăzută de Legea nr. 182/2000 republicată privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil”, a anunaţat Poliţia Română. În timpul controalelor, 93 de bunuri au fost sigilate şi lăsate în custodie până la clarificarea situaţiei acestora, iar 22 de tablouri, icoane, cărţi de cult şi piese de artă decorativă au fost ridicate în vederea expertizării şi continuării verificărilor.

29 de sesizări la Direcţiile Judeţene pentru Cultură

De asemenea, polițiștii au făcut 29 sesizări către Direcţiile Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional cu privire la încălcarea art. 35 din Legea 182/2000 republicată, precum şi cu privire la existenţa unor bunuri cu valoare de patrimoniu puse în vânzare în societăţile comerciale verificate. Au fost aplicate 9 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 19.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 12/1990 republicată privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi o sancţiune contravenţională în valoare de 1.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 82/1991 privind contabilitatea. De asemenea, a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 2.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

Bunuri sigilate sau confiscate

În cazul a 3 societăţi comerciale, poliţiştii de la structurile de investigare a fraudelor continuă controlul privind modul de înregistrare în evidenţele financiar-contabile a bunurilor comercializate, urmând a se sesiza în cazul constatării de infracţiuni de natură economică.  93 de bunuri au fost sigilate şi lăsate în custodie până la clarificarea situaţiei acestora, întrucât nu au putut fi prezentate acte privind provenienţa. 22 de bunuri culturale– tablouri, icoane, cărţi de cult, piese de artă decorativă, au fost ridicate urmând a se efectua verificări în baza de date a Poliţiei Române şi în cea administrată de OIPC Interpol a operelor de artă furate, întrucât există suspiciuni cu privire la provenienţa lor ilicită.
Cu prilejul controlului efectuat, de la una dintre societăţile comerciale a fost ridicat un tablou despre care expertul în arte plastice care a însoţit echipa de poliţişti a afirmat că este un  fals după un bun cultural clasat. Asupra bunului în cauză se va efectua expertiza de specialitate, iar în funcţie de rezultat, se va întocmi dosar penal.

Suspiciuni

„Au fost identificate 4 persoane, din rândul deponenţilor bunurilor în regim de consignaţie, dar şi dintre administratorii societăţilor comerciale controlate, față de care există suspiciuni că au achiziționat bunurile de pe piața neagră. Cu privire la acestea se vor face verificări şi, în funcţie de rezultat, se va proceda conform competenţelor”, au precizat poliţiştii.




Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite