Călăraşi: Punem pe masă peşte adus din zece ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi stăm la baltă, mâncăm peşte din import. Într-un cartier mărginaş al Călăraşiului funcţionează o fabrică care prelucrează peştele importat din  Argentina, Canada, SUA, Spania, Norvegia, Estonia, Polonia, Letonia, Grecia şi Vietnam.

Merluciu, macrou, sardine, cod, hering, şprot, dorada, biban şi fructe de mare, toate aceste specii sunt aduse din Argentina, Canada, SUA, Spania, Norvegia,Estonia, Polonia, Letonia, Grecia şi Vietnam. Din cauza preţului ridicat la peste, patronii fabricii din Magureni prelucrează din România doar fitofag. „Este mai convenabil sa aducem din străinătate pentru că marfa este de calitate, iar costul mai mic decât la noi“, spune Diaconu.

Virgil Diaconu şi asociatul său, Ifrim Pascu, au pus pe picioare în urmă cu 15 ani o afacere de prelucrare a peştelui. „Am început afacerea din pasiune pentru pescuit, iar în timp am ajuns unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţă. Chiar dacă vânzările au scăzut la mai puţin de jumătate în 2010, când a fost un an criminal din punct de vedere al încasărilor, nu ne-am descurajat“, spune Diaconu.

image

Ajutor SAPARD

Construită după normele şi Uniunii Europene, fabrica în care se prelucrează şi ambalează peşte şi produse din peşte  a fost dată în folosinţă în 1996. Cu 300.000 de euro, fonduri SAPARD, investitorii au reuşit să ridice o făbricuţă care are tot ce-i trebuie: de la săli pentru eviscerat, preparat, afumat şi până la staţie de tratare a apei şi de colectare a deşeurilor. Angajaţii, 39 la număr, sunt echipaţi ca pentru operaţie: cu bonete, halate şi cu măşti la gură.

Ospitalitate românească

Relaţiile de afaceri s-au transformat în scurt timp în adevărate prietenii. Diaconu a ajuns să petreacă alături de ambasadorul Republicii Vietnam la Bucureşti, Nguyen Quang Chien, ţară de unde aduce pangasius. Acesta a venit în vizită de mai multe ori la Călăraşi. A fost suprins de ospitalitatea românească, dar şi de bucătăria tradiţională. „Ambasadorul a fost tratat cu sărmăluţe şi cu mici şi s-a declarat încântat de mâncarea noastră. De mai multe ori am fost şi eu invitat să iau masa cu dânsul la Bucureşti“, a mai spus Virgil Diaconu.

Crescut în orezării

Patronul ne povesteşte că deşi pangasiusul este un peşte foarte bun care a prins la consumatori, iniţial oamenii au fost reticenţi şi nu l-au cumpărat. „Abia în a doua săptămână am vândut 25 de tone. Peştele este crescut în orezării, arată ca o plătică şi ajunge şi la 5-6 kilograme. Vietnamezii sunt oameni foarte muncitori, iar preţul la peşte este foarte scăzut. Am întâmpinat dificultăţi la primele întâlniri cu ei deoarece nu aveau încredere în noi. A trebuit să plătim în avans pentru a-i convinge că suntem de bună-credinţă“, a precizat Virgil Diaconu.

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite