La toamnă demarează plantările de perdele forestiere. Zonele vizate: localităţile care se înzăpezesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Discuţii pe tema plantăriii pomilor
Discuţii pe tema plantăriii pomilor

În această toamnă, la Călăraşi va fi demarată înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie a căilor rutiere pe porţiunile de drum judeţean sau naţional care traversează localităţile Roseţi, Ileana, grădiştea, Independenţa, Dragalina, Dor Mărunt, Călăraşi şi Lupşanu. Prefectul judeţului Călăraşi, Emil Muşat, a avut, miercuri, o întâlnire cu secretarul de stat în Ministerul Mediului şi Pădurilor, Cristian

 „În regiunea de sud-est a României s-a demarat programul de înfiinţare a perdelelor forestiere de protecţie a căilor rutiere, în acest sens reprezentanţii Ministerului Mediului organizând în perioada următoare, împreună cu primăriile implicate, activităţi pentru identificarea proprietarilor terenurilor de pe lângă drumurile naţionale sau drumurile judeţene, cel mai expuse înzăpezirii pe timp de viscol”, a precizat prefectul Emil Muşat.

Situaţia terenului

După identificarea proprietarilor, aceştia vor avea de optat între a-şi da acordul pentru ca pe terenul lor să se înfiinţeze perdele forestiere, urmând să primească anual o subvenţie în funcţie de suprafaţa utilizată, precum şi dreptul de a exploata potrivit legii plantaţia înfiinţată, rămânând în continuare proprietari ai terenurilor. Dacă nu sunt de acord trebuie să se recurgă la expropriere, proprietarii primind în schimbul terenului o anumită sumă stabilită potrivit legii, iar terenul intră astfel în proprietatea statului.  Astfel, după identificarea proprietarilor aceştia vor primi o notificare, potrivit căreia în 45 de zile vor trebui să opteze între cele două posibilităţi.

Cheltuieli importante cu deszăpezirea

„Constituirea perdelelor forestiere este o necesitate urgentă pentru România, în special pentru zona Bărăganului, nu doar pentru protecţia căilor rutiere ci şi pentru protecţia câmpului. Putem preveni cheltuielile importante efectuate cu ocazia deszăpezirilor, dar mai putem preveni şi efectul iremediabil de deşertificare care se pare că în lipsa unor măsuri imediate nu ne va mai ocoli mult timp”, a adăugat prefectul judeţului Călăraşi. Din această toamnă va începe plantarea primilor pomi pe raza mai multor localităţi din judeţul Călăraşi, iar în 3-4 ani deja va putea fi simţit efectul benefic al acestora.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite