Călăraşi: Zeci de percheziţii ale DIICOT la afaceriştii ilegali cu cereale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiune în forţă în şapte judeţe, prin care şi Călăraşi a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism(DIICOT). Oamenii legii desfăşoară în acest moment mai multe percheziţii la domiciliile a zeci de persoane suspectate de afaceri ilegale cu cereale.

Anchetatorii spun că la Călăraşi au loc patru descinderi şi se are în vedere anihilarea reţelei care se întinsese ca o caracatiţă în toată  ţara. Potrivit Poliţiei Române, grupul infracţional are 40 de membri, cetăţeni români şi moldoveni, specializaţi în înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală.

30 de firme-fantomă

Modul de operare era simplu. Cei în cauză achiziţionau cereale de la producători primari, plătind în numerar şi utilizând borderouri de achiziţie falsificate. Cerealele erau transportate, folosindu-se documente fictive de însoţire a mărfii, şi livrate către bazele mari de achiziţie, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către suspecţi. Ca să li se piardă urmă, suspecţii au înfiinţat peste 30 de firme pe care le foloseau o perioadă limitată de timp. După ce acumulau datorii către bugetul de stat, prin neplata TVA şi a impozitului pe profit, societăţile îşi încetau activitatea.

Racolarea de noi membri

O altă modalitate de acţiune a suspecţilor a constat în racolarea de noi membri, în principal cetăţeni din Republica Moldova. Aceţtia erau obligaţi să semneze actele de înfiinţare a unor firme-fantomă care erau folosite în circuitul infracţional. După puţin timp, susţine Poliţia Română, se schimba fictiv sediul social al firmei şi erau distruse actele contabile, astfel încât să nu poată fi traşi la răspundere. Prejudiciul cauzat este estimat până la acest moment ca fiind în sumă de 500.000 euro.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite