Şeful Vămii Călăraşi, afaceri necurate. Ion Voicu, suspectat că a sprijinit o reţea infracţională de evazionişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Voicu, şeful Vămii Călăraşi,  implicat în scandal
Ion Voicu, şeful Vămii Călăraşi, implicat în scandal

Trupele speciale şi ofitţeri DIICOT au descins, marţi dimineaţă, într-o operaţiune de amploare la locuinţa şefului Vămii Călăraşi. Ion Voicu este suspectat că ar face parte dintr-o reţea organizată în care se face trafic de carburanţi. 32 de percheziţii au loc simultan şi în alte judeţe şi municipii, printre acestea fiind şi Bucureşti şi Constanţa.

Potrivit anchetatorilor, Voicu este acuzat că ar face parte dintr-o reţea infracţională care ar fi adus în ţară motorină de calitate superioară fără să plătească accizele. Motorina urma să fie transformată în carburanţi de calitate inferioară, însă, în realitate, aceasta era vândută în staţii deţinute de persoane care fac parte din acest grup fără a fi plătite accizele. Acţiunea a fost posibilă întrucânt grupul infracţional avea sprijinul avea sprijinul unor funcţionari din cadrul Vămii Călăraşi. Prejudiciul pe care gruparea l-ar fi adus statului se ridică la peste 5 milioane de euro.

Controale formale la firme

Angajaţi de la Direcţia de Accize şi Operaţiuni Vamale Călăraşi făceau controale formale la firmele acuzate de evaziune fiscală de cinci milioane de euro şi le asigurau spaţiile necesare funcţionării, potrivit DIICOT. Grupul infracţional organizat specializat în activităţi de evaziune fiscală cu combustibili era constituit din opt persoane. Acestea sunt acuzate că au achiziţionat peste 11.000 de tone de motorină Euro 5 în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, respectiv combustibil lichid greu şi motorină Navo, prin antrepozitul fiscal situat în municipiul Călăraşi. În realitate au revândut motorina prin staţii de distribuţie a carburanţilor, fără să plătească taxele aferente.

Circuit comercial cu firme-fantomă

"În realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăţi comerciale care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor, pe circuitul comercial fiind interpuse şi societăţi comerciale tip «fantomă», fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele", se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Activitatea infracţională a fost sprijinită de către funcţionari vamali din cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Călăraşi, care făceau controale formale la societăţile comerciale implicate şi le asigurau spaţii necesare funcţionării.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite