Călăraşi: Ostroavele Dunării, oaze ale naturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insulele găzduiesc peste 1.000 de specii de animale şi plante care sunt ocrotite de lege. vele sunt declarate rezervaţii naturale încă din 2004. Peisajele deosebit de frumoase şi speciile rare de păsari reprezintă atracţii pentru turişti, însă locurile nu sunt exploatate la adevăratul potenţial.

Pe Dunăre, între kilometrele 300 şi 425 se găsesc ostroavele sau insulele de pe Dunăre, adevărate jungle în care îşi găsesc refugiul specii de păsări sau animale rare, ocrotite prin lege. Acest lucru are un rol esenţial în salvarea ecosistemelor din întregul bazin al Dunării. Georgescu, Albina, Haralambie, Ciocăneşti, Pisica (Tărmaşan), Şoimul, Turcescu, Tiul, Cianul şi Fermecatul - toate aceste 10 ostroave sunt monitorizate de Agenţia de Protecţia Mediului Călăraşi.


În plus, trei dintre acestea, Haralambie, Ciocăneşti şi Şoimul, sunt declarate rezervaţii naturale încă din 2004, având un regim de protecţie mai strict decât siturile Natura 2000. „Societatea Naţională de Ornitologie (SNO), filiala Călăraşi, s-a implicat în diverse proiecte de promovare a ostroavelor, dar şi de conservare şi protejare a ecosistemului“, a declarat preşedintele SNO, profesoara Vasilica Puran.

Faună şi floră diversă


Flora şi vegetaţia ostroavelor este dominată, în mare parte, de specii de salcie din care amintim salcia albă (Salix alba), des întalnită, cunoscută pentru rezistenţă la inundaţii. Astfel, pe ostroave, în funcţie de altitudine şi de nivelul inundaţiei, putem întâlni, pe lânga salcia albă şi plopul negru sau „pluta“, plopul alb, ulmul de luncă sau frăsinul de luncă, iar în zonele mai înalte stejarul pedunculat şi stejarul brumăriu.

Fauna ostroavelor este variată, ele pot găzdui peste 1.100 de specii de animale, dintre care 770 sunt nevertabrate (35 de specii de melci).Până în prezent, specialiştii au identificat 311 specii, din care 57 de specii de nevertebrate acvatice, 14 de bivalve (scoici), 110 de coleoptere (gândaci), 5 de amfibieni (broaşte şi tritoni dobrogeni), 2 de reptile, 97 de păsări şi 26 de mamifere.


21.000 de specii de păsări

Ostroavele sunt importante pentru cuibăritul, migraţia şi iernarea a peste 150 de specii de păsări, specifice zonei deltare, cum sunt pelicanii, egretel, stârci, raţe, ciocănitori, pescăruşi, vulturi, cinteze. Printre speciile de păsări care cuibăresc aici se numără pelicanul creţ, raţa roşie, şoimul dunărean şi vulturul codalb.

Potenţial neexploatat
Adevăratul şi marele potenţial încă neexploatat al ostroavelor este cel turistic. Pe insule putem găsi chiar vestigii istorice, precum cele de pe ostrovul Păcuiul
lui Soare. Acolo pădurea ascunde ruinele cetăţii bizantine Vicina, construită în anii 971-972 d.Hr. În unele dintre acestea, sălbăticia şi vegetaţia abundentă te duc cu gândul că piciorul omului nu a călcat pe acolo de zeci de ani.
 
   
 




Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite