Călăraşi: Oncologia, salvată de la dezastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii de cancer vor avea condiţii umane de tratament. Ministerul Sănătăţii a alocat 700.000 de lei pentru renovarea secţiei cu 30 de paturi ce nu a mai fost modernizată de aproximativ 20 de ani.  Saloanele arată deplorabil, iar mirosul şi mizeria îi îmbolnăvesc şi mai mult pe pacienţi.

Majoritatea bolnavilor de cancer preferă să se trateze la Bucureşti, deşi, teoretic, îi costă mai mult. Practic, peste tot şpaga este aceeaşi. Secţia care arată şi miroase groaznic îşi va schimba înfăţişarea. Aceasta va fi mutată în locul Dermatologiei, sau, dacă nu va fi posibil, va rămâne în acelaşi spaţiu.  Secţia de Oncologie nu a mai fost renovată de ani buni şi arată groaznic. Mirosul insuportabil te face să ţi se întoarcă stomacul pe dos. În secţia cu 30 de paturi sunt trataţi, zilnic, zeci de bolnavi de cancer.

În acest an, Ministerul Sănătăţii a decis să aloce 700.000 de lei pentru ca această secţie să fie modernă, funcţională şi să ofere servicii de calitate pacienţilor greu încercaţi de soartă. Bolnavii sunt mulţi, iar serviciile oferite aici lasă mult de dorit. Fiind singura secţie din oraş unde se tratează atât pacienţii din municipiu cât şi cei din localităţile învecinate, aceasta avea nevoie urgent de modernizare, obiectele sanitate, mobilierul şi dotările fiind vechi de zeci de ani. „Chiar este nevoie de renovare. Este foarte urât aici“, declara Georgeta Manciu, o pacientă.

Bucureşti, şansă la viaţă

Bolnavii de cancer vin la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă pentru a face schemele de tratament cu citostatice sau alte tratamente ce le vor spori şansele de supravieţuire. Cu toate acestea, o mare parte a bolnavilor încearcă să plece către spitalele din Bucureşti care dispun de dotări moderne, medici mai înţelegători şi tratament adecvat.

Sub protecţia anonimatului, un pacient în vârstă de 74 de ani ne-a mărturisit că a fost internat 10 zile  la Călăraşi şi a cerut disperat externarea pentru a merge să se trateze la Bucureşti. „Am mers la spitalul Panduri unde am întâlnit un profesor doctor foarte bun. Ce să vă zic.. aici, la Călăraşi nu am avut parte de niciun tratament bun. Am stat 10 zile în spital şi nu mi-au făcut nimic. În schimb, la Bucureşti dădeam 100 de lei la doctor şi-mi dădea 50 de lei înapoi că sunt de la ţară şi n-am bani“, povesteşte pensionarul, operat de prostată.

Citiţi mai multe amănunte despre acest subiect în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite