Campanie împotriva alimentaţiei nesănătoase. Ziua Europeană Împotriva Obezităţii, sărbătorită pe 19 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO), sărbătorită pe 19 mai, debutează cu o campanie dedicată conştientizării acestei afecţiuni, care are loc în întreaga Europă în fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai. Această zi reuneşte comunităţile medicale şi politice cu publicul în evenimente ce au loc în întreaga Europă.

Conform OMS, prevalenţa obezităţii s-a dublat începând cu anul 1980 până în prezent. În 2008, 1,5 miliarde de adulţi cu vârsta peste 20 de ani erau supraponderali. Dintre aceştia, peste 200 de milioane de bărbaţi şi aproape 300 de milioane de femei erau obezi. În 2010, aproape 43 milioane copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali.  În acest an, scopul campaniei este menţinerea greutăţii corporale în limite normale şi creşterea responsabilităţii indivizilor privind propria sănătate.  Ca şi adulţii, nici copiilor nu le este deloc uşor sau comod să scadă în greutate şi astfel mare parte din copiii obezi se transformă în adulţi obezi.

Cum putem să-i ajutăm pe copii

Specialiştii propun câteva măsuri preventive, dar şi curative ce pot ajuta copilul predispus la obezitate:

-Limitarea numărului de calorii provenite din lichidele pe care le consumă  copilul. Mulţi copii beau zilnic prea multe sucuri de fructe şi lichide carbogazoase.
-Evitarea meselor frecvente de tip fast food.
-Atenţie la mărimea porţiilor consumate la fiecare masa. O problemă comună a copiilor supraponderali este faptul ca porţiile sunt prea mari.
-Copiii nu trebuie sa fie fortaţi să "cureţe farfuria". Pentru a învăţa să mănânce sănătos, ei trebuie să ştie să se oprească atunci când sunt sătui şi chiar un pic înainte.
-Încurajarea activităţii fizice zilnice trebuie să fie de asemenea o prioritate: plimbări cu parinţii sau bunicii, joaca afara din casă, mersul pe bicicletă, practicarea sporturilor în echipă.
-Comunicarea şi discuţiile referitoare la alimentaţia sănătoasa sunt importante însă insistarea excesivă asupra noţiunilor de "calorie", "grăsime" şi "dietă" în general, poate să frustreze copilul şi să conducă la dezechilibre.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite