Călăraşiul, în galeria elitelor. Muzeu de artă în oraşul de pe malul Borcei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călăraşiul va intra curând în lumea bună. În oraşul de pe malul Borcei, chiar în actualul sediu al Primăriei, va fiinţa un muzeu de artă, la fel ca în Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Constanţa. Marţi, 24 ianuarie, de Ziua Unirii, autorităţile vor face primul pas. În actuala clădire a Primăriei va fi inaugurată sala artist Ion Sălişteanu, manifestare ce precede înfiinţarea muzeului de artă „Ion Vlad“.

Actualul director al Muzeului Dunării de Jos din Călăraşi, Marian Neagu, spune că este tot mai aproape de a-şi vedea visul cu ochii. „Un muzeu de artă este un lucru extraordinar pentru oraşul nostru, idee pentru care am militat încă din anii 80. Mă bucur că încet, încet acest vis prinde contur. Un muzeu nu face decât să înfrumuseţeze comunitatea şi să păstreze vie amintirea celor care au lăsat ceva în urmă“, a precizat Marian Neagu. Cu alte cuvinte, din luna iunie, şi Călăraşiul va deveni un punct de reper de harta culturală a României. Muzeul va purta numele sculptorului Ion Vlad, considerat al doilea ca valoare în lume după Brâncuşi.

Cine a fost Ion Vlad

Originar din Bărăgan, cel care avea să devină un mare artist, a absolvit clasele primare, gimnaziul și liceul Barbu Știrbei la Călărași, unde și-a și petrecut o bună parte a tinereții sale. Părăsește România în 1965, la vârsta de 45 de ani, și se stabilește la Paris. În 1967 i s-au comandat 5 sculpturi pentru Espace Pierre Cardin din Paris, iar din anul 1969 a devenit profesor titular de sculptură și desen la Centrul American din Paris. În anul 1972 i se acordă cetățenia franceză, iar din 1975 a devenit profesor suplinitor de sculptură și desen la Universitatea din Sorbona.

Eminescu, la Sorbona

Printre lucrările mai importante din perioada franceză a artistului se numără o decorație murală din beton, de 100 mp, realizată în 1978 pentru Musique, Diffusion Francaise, La Bois-Colombes, și două sculpturi murale în bronz și ciment, din anul 1979, realizate pentru Spitalul Saint Joseph din Stockton, San Francisco (California). În 1980 își instalează un al doilea atelier la Nisa, iar până în 1991 își împarte activitatea între Nisa și Paris. Capodopera creației sale este Statuia lui Eminescu, amplasată lângă Universitatea Sorbona - Paris. Statuia, turnată în bronz, la dimensiunea de 250 centimetri înălțime, a fost amplasată în orașul luminii chiar la centenarul nașterii poetului, în iunie 1989. Se stinge din viață la Paris, la vârsta de 72 de ani, în urma unei intervenții chirurgicale. Este înmormântat în Cimitirul Montparnasse din Paris, alături de Brâncuși.


Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite