Călăraşi: Muncitor mort în Spania, donator fără voie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia lui Gheorghe Dima (48 de ani) din satul călărăşean Rasa acuză medicii spitalului din Cordoba că i-au prelevat ilegal organele interne, fără acordul scris al rudelor

Un sat întreg l-a condus, duminică, pe ultimul drum pe Gheorghe Dima, românul mort în Spania. Oamenii din Rasa şi-au făcut cruce şi nu-şi puteau închipui de ce vecinul lor s-a întors acasă în coşciug. „Pe el nimeni nu-l mai poate aduce de la groapă, dar nu mă las până nu voi şti ce s-a întâmplat“, a povestit, printre lacrimi, Amelia Radu, logodnica răposatului. 


Gheorghe Dima, în vârstă de 48 de ani, sănătos tun, a plecat în Spania să muncească la cules de măsline. Nenorocirea a făcut ca, pe 31 martie 2010, după o petrecere, bărbatul să cadă pe scări şi să se lovească puternic la cap. Dus la spitalul universitar Reina Sofia din Cordoba, Dima a intrat, în scurt timp, în moarte clinică. De aici începe o poveste halucinantă.

Nenorocirea din Joia Mare


Nenorocirea a căzut pe familia din satul Rasa, comuna Grădiştea, în Joia Mare, pe 1 aprilie 2010. Atunci au fost anunţate, rudele lui Gigi, de către autorităţi, că trebuie să sune în Spania, la Cordoba, la o anume doamnă Gabriela. Ulterior aveau să afle că Gheorghe Dima este mort.  Bărbatului i-au fost prelevate toate organele: inimă, ficat, plămâni, rinichi, inclusiv cornee. Toate acestea au fost posibile, după ce logodnicei sale i s-a cerut acordul, prin telefon.

Deşi nu avea nicio calitate oficială, Amelia Radu a acceptat ideea, dar a rugat insistent autorităţile să nu-l decupleze pe Gheorghe de la aparate până nu obţine acordul familiei.   „Eu cred că atunci când am vorbit la telefon lui îi fuseseră luate deja organele. Doamna Gabriela ar putea fi cheia acestei enigme. Când am sunat la Consulat, nimeni nu a părut surprins de ceea ce le relatez. Ştiau deja şi chiar mi-au confirmat că au colaborat şi în alte cazuri cu doamna Gabriela Stan, preşedinta unei Asociaţii a Românilor din Spania“, spune Amelia Radu.

Multe nereguli


„Mie, totul mi se pare cusut cu aţă albă. Cei de la Consulatul Român de la Sevilla nu cunoşteau nici faptul că logodnicul meu locuia alături de imigranţi străini, care nu erau de origine română, aşa cum s-a spus“, a povestit Amelia Radu. Curios este faptul că în raportul medico-legal apare consemnat că reprezentanţi ai Consulatului României la Sevilla ar fi înlesnit medicilor spanioli obţinerea acordului de la familia lui Dima pentru prelevarea de organe. Pe familie însă nu a căutat-o nimeni.



Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite