La Călăraşi, maidanezii vor fi cazaţi într-o clinică de lux. Autorităţile încă nu ştiu care le va fi soarta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În oraş, haitele de câini sunt la tot pasul
În oraş, haitele de câini sunt la tot pasul

Deputaţii au votat marţi Legea care permite eutanasierea câinilor comunitari. Legea a fost susţinută de PDL şi partidele aflate la guvernare. Opoziţia a votat împotrivă.

Conducerea Primăriei Călăraşi nu va eutanasia, deocamdată, câinii fără stăpân, aşteptând normele de aplicare a legii. Până atunci, autorităţile locale se pregătesc pentru a inaugura, pe 6 decembrie, o modernă clinică de sterilizare a maidanezilor în care s-au investit 500.000 de euro de la bugetul local. „ Avem deja 160 de patrupede în acest adăpost şi vom vedea ce decizie luăm. Cred că până la urmă se va pune problema unei referendum. Sunt mulţi cetăţeni în oraş cu care avem probleme atunci când încercăm să ridicăm câinii fără stăpân“, a declarat Picu Şişman, viceprimarul oraşului.

Investiţie de 500.000 de euro

Adăpostul ce va fi inaugurat în curând şi care va purta numele faimoasei actriţe Brigitte Bardot este compus dintr-o clinică şi cuştile unde vor fi ţinuţi câinii, după ce vor fi sterilizaţi. Clinica este dotată conform standardelor europene: are sală de operaţie, una de aşteptare, de consultaţii, trei încăperi post-operatorii, vestiar pentru personal, cabinetul medicului şi morgă. În Călăraşi, sunt în prezent pe străzi aproximativ 4.000 de patrupede.

Cetăţenii se tem

Oamenii sunt mulţumiţi de decizia de a construi acest adăpost, însă nu sunt siguri că se va rezolva această situaţie neplăcută. „Eu plecam dimineaţa devreme la muncă şi în zona Doi Moldoveni erau foarte mulţi câini.  Am avut mare noroc am că nu m-a muşcat niciunul. Mă bucur că se construieşte adăpostul, poate îi mai adună de pe străzi“, ne-a spus Rodica Prodan (53 de ani). Pe de altă parte, există şi persoane care sunt împotriva acestei Legi şi care spun că patrupedele pot să devină violente şi dacă le ai în propria casă, nu numai cei fără stăpân. „Niciodată nu poţi să fii sigur. Câinele este imprevizibil, iar comportamentul lui se poate schimba oricând. Eu am fost muşcată de câinele pe care l-am crescut de la câteva luni. Nu sunt de acord să fie ucişi, trebuie găsită o cale de mijloc“, a spus Cornelia Constantin(58 de ani).

148 de oameni, muşcaţi de patrupede

De la începutul anului, 148 de călărăşeni s-au prezentat la medic, după ce au fost muşcaţi de câini. La nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi există un cabinet antirabic, pe secţia de Boli Infecţioase. „Pacienţii fuseseră atacaţi de câinii fără stăpân şi au primit îngrijiri medicale pentru a nu exista complicaţii. De obicei, se administrează vaccinul antirabic, după care se realizează un tratament“, a declarat dr. Victor Verinceanu, managerul unităţii medicale.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite