Călăraşi: Abandonaţi în calea apelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antoaneta Moise (46 de ani) luptă singură la inundaţii pentru a-şi salva casa. Primăria a mutat-o în altă zonă, dar nu avea acces la drum. Terenul era înconjurat de alte locuinţe şi, practic, nu putea să iasă din curte.

Casa Antoanetei este situată în Cartierul Măgureni, chiar pe ultima stradă,  în  apropierea braţului Borcea. Femeia povesteşte că în 2006 apa i-a ajuns până la uşa de la intrare. Şerpii şi sobolanii colcăiau şi ameninţau să-i intre în casă. Pentru a putea ieşi din locuinţă, aceasta a solicitat ajutorul vecinilor.

„Atunci nu a venit nimeni la noi. Nici primarul, nici viceprimarul, nimeni. Doar  cei de la Sanepid ne-au întrebat unde este grupul sanitar. Păi, unde să fie? Sub ape!“, spune, nemulţumită, femeia. Aceasta ieşea din curte ocolind casa, prin gospodăria vecinilor. „A dat vecina gardul la o parte să putem ieşi, altfel nu aveam cum, pentru că era plin de apă“, adaugă aceasta. 

Promisiuni

Antoaneta a încercat să plece din zonă însă, din lipsă de bani, a recurs tot la sprijinul autorităţilor. Pentru că ar fi trebuit să se mute într-un cartier fără risc de inundaţii, Antoaneta a făcut numeroase drumuri la Primărie, cu speranţa că va primi un alt teren pe care să îşi construiească o locuinţă.

Primăria i-a repartizat un loc pentru a-şi construi o casă. Terenul nu avea nicio ieşire pentru că era încercuit de ale case, iar cealaltă ieşire era spre calea ferată. „Nu mi-au dat voie vecinii să intru prin curţile lor şi pompierii nu mi-au permis să fac ieşirea spre calea ferată“, spune femeia.

„Ce să facem? Unde să merg cu trei copii? Stau aici. Am vrut să mă mut, dar nu am unde. Nu mai merg să bat drumul de pomană până la Primărie pentru că ştiu deja răspunsul lor. Degeaba mă duc“, mai spune, supărată, aceasta.

Femeia locuieşte în cartierul Măgureni din 2000,  atunci a divorţat de soţul său care o bătea şi pe ea, şi pe copii. Înainte a locuit cu familia la Piatra Neamţ, iar după divorţ s-a mutat în casa mamei sale de la marginea oraşului, în cartierul Măgureni. „Nu am mai putut să suport. Când am văzut că începe să dea şi în copii, am divorţat“, spune Antoaneta. De 11 ani este nevoită să se descurce sigură cu cei trei copii ai săi: Petronela (14 ani), Nicoleta Andreea (18 ani şi Sorin Nicolae Borş (17 ani). Fostul soţ nu mai trăieşte. În urma unui scandal cu propriul frate, a fost ucis în bătaie acum doi 3 ani.

Şi-a pierdut şi slujba

Ca şi cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, Antoaneta a rămas şio fără slujbă. A lucrat la Conlemn şi acum aşteaptă să fie chemată la un interviu pentru un alt loc de muncă. „Mi-am depus actele. Aştept să mă sune, numai să câştig un ban“, spune ea. Familia supravieţuieşte acum doar cu banii de liceu oferiţi de stat pentru cei trei copii, 170 de lei pe lună pentru fiecare. „E destul de greu să mă descurc doar cu banii lor. Sper măcar ca ei să-şi finalizeze studiile şi să urmeze o facultate la distanţă pentru că la zi este foarte scump“, spune mama acestora.

Citiţi mai multe despre acest subiect în ediţia de azi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite