Ţânţarii, pericolul verii! Medicii ne învaţă cum să ne ferim de meningite şi de infecţia cu West Nile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Febra denga se poate transmite prin înţepătura ţânţarului
Febra denga se poate transmite prin înţepătura ţânţarului

Direcţia de Sănătate Publică din Călăraşi îi învaţă pe oameni cum să se ferească de înţepăturile ţânţarilor pentru a nu se alege cu meningită virală. Având în vedere că ne aflam în sezonul de supraveghere a infectiilor neuroinvazive cu West Nile, iar oraşul de pe malul Borcei este expus unor astfel de îmbolnăviri, specialiştii ne sfătuiesc să ţinem cont de câteva sfaturi.

Măsurile generale de prevenire sunt importante pentru diminuarea riscurilor de apariţie/extindere a acestora.Iată de ce trebuie să ţinem cont pentru a ne feri de infecţia cu West Nile:

-împiedicarea dezvoltării habitatelor de tânţari : menţinerea curată a subsolurilor, curăţarea vegetţtiei din gospodărie, a adăposturilor de animale , depozitarea corespunzătoare a deşeurilor, îndepărtarea posibilelor obiecte de reţentie a apei de ploaie.
-împiedicarea accesului în locuinţe ţânţarilor : asigurarea cu site a ferestrelor, utilizarea de substanţe repelente pe corp.
-utilizarea de substanţe insecticide în spaţiile în care sunt prezenţi ţânţarii.
Acţiuni la nivel comunitar care să prevină dezvoltarea ţânţarilor :  amenajarea vegetaţiei, ritm susţinut de evacuare a deşeurilor cu asigurarea operatiunilor de curăţare/deratizare/dezinfecţie a rampelor de gunoi, actiuni de dezinsecţie în localitate.

Măsuri generale pentru prevenirea meningitelor virale acute determinate de enterovirusuri :

•    spalarea mâinilor cu săpun înainte de a manca şi după folosirea toaletei
•    spălarea fructelor şi legumelor la jet de apă potabilă
•    spălarea tacâmurilor şi vaselor cu detergent şi apă potabilă din surse verificate

Aprovizionarea cu apă potabilă doar din surse autorizate şi monitorizate:
•    aprovizionarea cu apă să se efectueze din sistemul public de distribuţie
•    familile care nu au acces la apa furnizată în sistem centralizat să  utilizeze pentru consum apă de fântână fiartă şi răcită. “Atenţionăm asupra faptului că pentru copiii 0-2 ani se interzice categoric consumul de apă de fântână. Dacă în localitate nu exista sistem centralizat de alimentare cu apa, pentru aceştia se foloseşte apă plată atât pentru consum direct cât şi pentru preparare ceai/lapte/alte preparate alimentare”,  precizat dr. Camelia Truică, medic epidemiolog în cadrul DSP Călăraşi.

Niciun caz în acest an

Specialiştii mai spun că orice persoană care prezintă febră, dureri de cap, vărsături, eventual manifestari meningeale(nu suporta lumină, rigiditatea cefei) sau scaune diareice, să se adreseze de urgenţă medicului de familie.  Până în prezent în judeţul Călăraşi nu au fost înregistrate cazuri de meningite sau encefalite,   însă anul trecut au fost semnalte 10 cazuri de meningite virale, iar în 2010 în evidenţele DSP Călăraşi s-au aflat 4 cazuri de meningită de tip West Nile.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite