Călăraşi: Gerul şi grindina au distrus culturile agricole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza îngheţului, peste 27.000 de hectare de rapiţă au fost compromise. Mare parte din cultura de rapiţă a fost stricată, din cauza iernii extrem de geroase. Ce a scăpat de îngheţ, a fost distrus de grindina de săptămâna trecută.

Cultura care a avut cel mai mult de suferit de pe urma iernii extrem de geroase, când temperaturile au fost constant sub minus zece sau 15 grade, a fost rapiţa. Fiind o cultură mai sensibilă, plantele au îngheţat, iar pierderile au fost enorme. Rapiţa este foarte importantă pentru producţia de ulei comestibil. Din cele 58.000 de hectare semănate în judeţul nostru, doar 27.000 au rezistat îngheţului.

„Celelalte culturi se află într-un ciclu normal. Atât grâul, cât şi rapiţa au o stare vegetativă bună. În locul rapiţei pierdute, s-a semănat floare, rapiţă de primăvară şi porumb“, ne-a spus directorul Direcţiei Agricole Călăraşi, Daniel Obadă.

Pagube uriaşe în urma grindinei

Rapiţa scăpată de iarna cea grea, a fost distrusă, aproape în totalitate, de ploaia cu grindină de marţea trecută. Agricultorii spun că nu se aşteptau să îi lovească o asemenea ploaie, care a adus numai pagube.

În cele douăzeci de minute, cât a durat urgia, au fost distruse sute de hectare de culturi agricole. Ion Ciulinaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice,  a mers pe câmp să inspecteze pierderile, şi a rămas şocat. „Am pierderi foarte mari în urma ploii cu grindină. În câteva minute au fost distruse sute de hectare de culturi“, a spus inginerul.

Peste 80 de hectare care erau cultivate cu rapiţă au fost distruse, în proporţie de 100%, şi încă o sută de hectare, în proporţie de 50%. La acestea s-au adăugat pierderile înregistrate şi la cultura de grâu, unde au fost „rase“ de grindină peste 100 de hectare. Aproximativ 50 de hectare de grâu pentru sămânţă au fost stricate complet. „Mai avem încă 300 de hectare de grâu, floare şi porumb, în care plantele sunt deteriorate în proporţie de 40-60%. Pe acestea vom încerca să le salvăm. Le vom stropi pentru a nu apărea boli, iar în urma tratamentului se vor regenera, asta dacă vremea va ţine cu noi“, a spus Ion Ciulinaru.   

Citiţi mai multe despre acest subiect în ediţia de azi a cotiianului „Adevărul de seară“ Călăraşi.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite