Călăraşi: Drumul spre Rai e pavat cu granit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria a alocat 79.000 de lei doar pentru pardoseala catedralei Sfântul Nicolae. Chiar dacă salariile asistenţilor maternali pot fi plătite doar până în luna iunie 2011, pentru lăcăşurile de cult Primăria a găsit bani.

Pentru catedrala Sfântul Nicolae, construită în 1838, ce reprezintă un monument de arhitectură religioasă, au fost alocaţi în acest an 79.000 de lei doar pentru refacerea pardoselii cu granit. Viceprimarul crede că a fost ales acest material pentru este mult mai rezistent. „Înainte, pardoseala nu era din granit.  Mă gândesc că poate preoţii doresc să reziste o sută de ani. Granitul e cel mai mai bun, nu alunecă. Gresia se fisurează repede. Devizul de la parohie a fost aprobat de Consiliul Local“, spune viceprimarul Picu Şişman.

Făcut să reziste

Şi preotul care slujeşte la catedrală are aceeaşi părere. „ Granitul este mult mai rezistent şi majoritatea bisericilor  folosesc acest material sau marmura.  Este foarte important să nu se fisureze, având în vedere că este trafic intens. Cred că cel mai bine pentru biserică este să punem ce-i mai bun şi mai frumos. Vom opta pentru cel mai ieftin granit“, ne-a declarat părintele Alin Puişor. Aceasta ne-a mai spus că în 2010 biserica nu a primit niciun leu de la bugetul local.

Asistenţii maternali, nemulţumiţi

În sedinţa de Consiliu Local din 31 martie 2011 a fost aprobată lista cu bisericile ce vor beneficia de 976.000 de lei pentru terminarea lucrărilor. Aici sunt incluse consolidări, reparaţii, picturi, înlocuirea pardoselii cu granit sau modernizare. Deşi salariile asistenţilor maternali nu au fost incluse în buget decât până în luna iunie 2011, pentru lăcaşurile de cult s-au găsit bani. 

Vin rectificările

Constantina Bucur, liderul de sindicat al asistenţilor maternali, este nemulţumită de faptul că au fost alocaţi bani pentru biserici, iar pentru salarii nu sunt. „Salariile au fost prinse în buget până în luna iunie. După aceea.. nu se ştie. La noi nu s-a ţinut cont de hârtia depusă, în urmă cu o lună. Nici măcar nu am primit un răspuns “, a spus aceasta. Viceprimarul spune că sunt două lucruri total diferite şi că se mai pot face rectificări la lumătatea anului pentru ca asistenţii să primească salariile.

Sunt alte priorităţi

Şi credincioşii sunt de părere că banii ar fi putut fi îndreptaţi către alte priorităţi. De exemplu, către spitale sau către centrele care se ocupă cu sterilizarea câinilor. „Eu sunt o persoană credincioasă, însă, sincer, cred că ar fi putut fi alocaţi aceşti bani către spitale. Oricum, la biserică se strâng bani şi de la enoriaşi. Avem, după părerea mea, prea multe biserici“, e de părere Georgeta Stanciu, pensionară.
Un altă femeie crede că ar trebui folosiţi banii pentru a scăpa de pericolul de pe străzi: câinii. „Vă spun cu groază că mi-e frică dimineaţa când plec la serviciu. Sunt foarte mulţi câini. Cred că ar trebui folosiţi aceşti bani pentru a scăpa de câini“, spune Maria State (42 de ani). 

„Nu pot să fac nicio declaraţie“

La rândul lor, unii preoţi sunt destul de deschişi şi ne-au explicat ce planuri au cu aceşti bani, în timp ce alţii sunt rezervaţi în a face declaraţii către presă.
Marian Dumitru, fratele lui Bogdan Dumitru, preotul care a ucis o femeie pe trecerea de pietoni, a fost întrebat cum va folosi banii alocaţi pentru parohia în care slujeşte din zona Farfuria. În loc să ne dea o explicaţie, în calitate de preot la biserica „Sfântul Mucenic Dasie“, acesta, vizibil iritat, a refuzat orice colaborare. „Avem purtător de cuvânt la Episcopie. Nu pot să fac nicio declaraţie. O zi bună!“, a spus părintele pe un ton aspru, după care ne-a închis telefonul. Sigur amărăciunea sa vine din cauza faptului că la parohie au fost alocaţi 50.000 de lei, mult mai puţin faţă de anul trecut când a primit 120.000 de lei. 

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite