Sărbătoarea piloţilor. 60 de ani de la înfiinţarea Flotilei 86 Aeriene Borcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flotila Aeriană Borcea, la 60 de ani de la înfiinţare
Flotila Aeriană Borcea, la 60 de ani de la înfiinţare

Moment festiv pentru piloţii din Bărăgan. La 60 de ani de la înfiinţare, Flotila 86 Aeriană Borcea a primit pe drapelul de luptă al unităţii ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de cavaler, în semn de recunoştinţă şi apreciere al înaltului profesionalism al instructorilor şi piloţilor de aviaţie.

La manifestările dedicate acestei sărbători au participat, vineri, prefectul judeţului Călăraşi, Emil Muşat, alături de şeful Statului Major General al Armatei Române, gen. Ştefan  Dănilă şi Comandantul Flotilei 86 Aeriene „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă general Constantin Dobre. „Acordarea înaltei distincţii Drapelului de Luptă al unităţii de aviaţie militară din Bărăgan constituie atât recunoaşterea profesionalismului militarilor, cât şi a sacrificiului pe care aceştia îl fac pentru a fi în permanenţă la dispoziţie, pentru a asigura paza şi liniştea spaţiului aerian românesc.  A fost şi un prilej de omagiere a aviatorilor militari care au dat ţării sacrificiul suprem: viaţa”, a transmis prefectul Emil Muşat.

Misiuni în comun cu forţele NATO

La 10 martie1952, prin ordinul Marelui Stat Major se înfiinţa Regimentul 206 Aviaţie Vânătoare Tactică, acesta fiind subordonat Diviziei 66 Aviaţie Tactică din zona de operaţii de Sud-Est a României şi îşi începe activitatea pe aerodromul Deveselu. La 9 august 1958, Regimentul 206 împreună cu Baza 499 Tehnică Aerodrom se dislocă pe aerodromul Borcea, unde funcţionează şi în prezent, şi primeşte în dotare o escadrilă de avioane MiG-19. Din anul 1959 regimentul trece în subordinea Diviziei 15  şi primeşte un nou indicativ - Regimentul 86 Aviaţie Vânătoare. Începând cu anul 1997, o escadrilă a început un antrenament intensiv pentru a fi în măsură să desfăşoare misiuni în comun cu forţe NATO. În acest scop, s-a început un program special de antrenare care avea să conducă la obţinerea unui înalt nivel de interoperabilitate şi escadrila de aviaţie vânătoare de bombardament a fost complet înzestrată cu avioane MiG-21 LanceR. Din data de 15 decembrie 2000, se înfiinţează Baza 86 Aeriană, având în dotare şi elicoptere de tip IAR-330L.

Prefectul judeţului Călăraşi, Emil Muşat(dreapta), la festivităţile de la Borcea
Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite