Discuţii. Se caută sursă de finanţare pentru construirea singurului muzeu al Poştei Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea figurează pe lista monumentelor istorice
Clădirea figurează pe lista monumentelor istorice

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu, aflat în vizită la Călăraşi, la sfârşitul săptămânii, a luat în discuţie, alături de autorităţile locale, posibilitatea indentificării unei surse de finanţare pentru muzeul Poştei Române. Ideea aparţine primarului oraşului, Nicolae Dragu, care, de câţiva ani doreşte să schimbe faţa clădirii ce este la un pas de prăbuşire.

Actuala construcţie care a adăpostit zeci de ani Poşta Veche se va transforma într-un veritabil muzeu. Fără acoperiş, fără geamuri, plină de moloz şi cu bucăţile de cărămidă ce se desprind zi după zi, e greu de crezut că va mai apuca marea reabilitare pe care primarul municipiului, Nicolae Dragu, o plănuieşte. Acesta spune că s-a efectuat deja un proiect ce presupune restaurarea la forma iniţială a clădirii şi transformarea acesteia în Muzeul Poştei.  „Se lucrează la proiect. Am făcut o serie de demersuri pentru a putea salva construcţia, atât cât a mai rămas din ea. Era păcat să se piardă un astfel de reper în istoria oraşului“, declara, în 2011, primarul oraşului, Nicolae Dragu.

Monument istoric, la un pas de prăbuşire

În prezent, monumentul istoric arată deplorabil: cărămizile au început să se desprindă din ziduri, iar Primăria a înconjurat-o cu panouri pentru a nu exista pericolul rănirii vreunui trecător. Oamenii se tem de accidente şi ocolesc zona. „Ar fi bine s-o revoneze, dacă tot nu poate fi demolată pentru că face parte din patrimoniul naţional. Arată foarte urât, mai ales că este situată în centrul oraşului. Strică toată zona. Cred că nici autorităţile locale nu s-au implicat prea mult în reamenajarea ei. De foarte mulţi ani arată jalnic“, este de părere Aurelia Neacşu(59 de ani), pensionară.

Tribunal şi Casa Căsătoriilor

 Această clădire a fost construită înainte de anul 1894, iar în fişa de evidenţă apar informaţii că a funcţionat ca poştă.  În perioada comunistă a fost Tribunal, iar după aceea a fost sediul Casei Căsătoriilor. După anul 1990, a fost închiriată ca sediu pentru firme, iar la scurt timp s-a acordat ca locuinţă rromilor, care au adus-o într-un stadiu degradabil. În perioada 2000-2004, s-a încercat declasarea clădirii ca să poată fi dărâmată, dar nu s-a putut deoarece a fost chemată Comisia de Patrimoniu şi nu a permis acest lucru.

Investiţie de 700.000 de euro

Proiectul pentru începerea construirii unui muzeu a fost deja aprobat, anul trecut, de Elena Udrea, fostul ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Pentru punerea în aplicare a planului sunt necesari 700.000 de euro. „Ministrul Elena Udrea a fost de acord să realizăm un Muzeul al Poştei. Va fi singurul din România. Ţinând cont că în vremurile bune clădirea a funcţionat ca Poşta, merită să facem această investiţie. 700.000 de euro se vor cheltui acici“,  spunea, în 2011, Nicolae Dragu.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite