Călăraşi: Scandal la o fermă avicolă din Gurbăneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locul unde sunt depozitate deşeurile provenite de la avicola este situat la marginea satului
Locul unde sunt depozitate deşeurile provenite de la avicola este situat la marginea satului

120 de persoane au depus o sesizare, exasperate de mirosul provenit de la pui morţi. Locuitorii comunei Gurbăneşti au făcut plângere la Direcţia Agricolă Călăraşi că un complex de creşterea puilor depozitează cadavrele păsărilor în pădurea de lângă localitate.

Oamenii se plâng de faptul că trebuie să îndure mirosul insuportabil al dejecţiilor păsărilor, al cadavrelor puilor, dar şi miresmele care vin de la groapa de depozitare, situată în apropierea satului. „De 15 ani, noi, locuitorii comunei Gurbăneşti, cu satele componente, Preasna şi Valea Preasnei, trăim un adevărat calvar. Suportăm mirosul de bălegar, de la cadavrele care se descompun în halele de creştere, dar mai ales la groapa de depozitare a gunoaielor, din imediata apropiere a satului Gurbăneşti“, reclamă sătenii în memoriul depus la Direcţia Agricolă din Călăraşi.

Persoane drogate

Cei care au semnat plângerea spun că în perioada activităţii maxime, în special depopulare, curăţirea halelor şi amenajarea lor pentru noile serii de pui, nu mai pot dormi din cauza mirosului şi chiar simt stări de ameţeală. „ Sunt perioade în care nu ne putem odihni, munci din cauza ameţelilor produse de aerul irespirabil. Starea noastră fizică devine asemănătoare unei persoane drogate“, spun aceştia.

Avicola

Pentru că nu mai suportă să trăiască în asemenea condiţii, locuitorii comunei au întocmit un tabel pe care l-au completat cu nume, prenume, seria şi numărul de buletin şi pe care l-au semnat. Documentul a fost anexat unei  sesizări care a fost transmisă ulterior către Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcţia Sanitar Veterinară şi Garda Financiară.

Amendă de la Garda de Mediu

Comisarii Gărzii de Mediu au efectuat un control la Concord Trading, societatea cu sediul social la Bucureşti ce are punct de lucru la Gurbăneşti, şi au constatat că firma deţine autorizaţie valabilă până în anul 2017. „În autorizaţia de mediu este specificat faptul că dejecţiile provenite de la pui, împreună cu aşternutul după 42 de zile, sunt curăţate, puse pe o platformă, după care trebuie predate către terţi pentru a fi folosit ca îngrăşământ natural“, a spus prim-comisar ul Gărzii de Mediu, Rareş Ionescu.

„Nu am găsit niciun pui mort. Doar dejecţii şi aşternutul şi foarte multe deşeuri menajere. Acestea erau depozitate pe nişte terenuri care aparţineau societăţii comerciale. Practic, ei ar fi trebuit să le încorporeze în pământ“, a mai precizat Ionescu. Din acest motiv, Garda de Mediu a dat societăţii comerciale o amendă de 1.500 de lei şi a impus măsuri de igienizare a halelor atunci când nu sunt temperaturi prea crescute. Pentru a nu mai exista acel miros insuportabil, aceştia au impus societăţii să nu mai depoziteze dejecţiile pe terenul de la marginea comunei. 

Citiţi mai multe despre acest subiect în ediţia de azi a cotidianului nostru.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite