Călăraşi: 60 de icoane pictate pe sticlă expuse la Arcadia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La vernisaj a fost prezent şi un meşter popular din inima Moldovei. Până de Paşte, călărăşenii pot admira icoanele pictate de copiii din comuna Dichiseni. În Săptămâna Patimilor Domnului Isus Hristos, Muzeul Dunării de Jos a pregătit pentru călărăşeni o expoziţie de ouă încondeiate şi icoane pictate de sticlă.

Pentru a aştepta cum se cuvine sărbătoarea Învierii, copiii de la Şcoala 1 Modelu, de la şcoala Dichiseni şi Cuza-Vodă au fost învăţati să picteze ouă. Elena Todaşcă (65 de ani), venită special din Poiana Stampei, Suceava, este meşter popular de 58 de ani. „Am fost invitată de directorul muzeului Dunării de Jos, Marian Neagu să particip la o expoziţie cu ouă încondeiate şi icoane. Am fost onorată să vin şi mi-a făcut plăcere să lucrez cu copiii care au fost foarte receptivi. Şi eu încondeiez ouă încă din copilărie şi am moştenit acest talent de la mama mea. M-am născut în inima Moldovei unde tradiţia este respectată cu sfinţenie la fiecare sărbătoare“, ne-a declarat femeia.

Concursuri cu ouă

Elena Băjenaru, directorul şcolii nr.1 din comuna Modelu şi profesor de desen, a fost foarte încântată că elevii din clasa a IV-a  au învăţat de la un meşter popular să picteze ouă. „Am venit cu 18 copii, am adus ouă, iar culorile şi toate instrumentele sunt ale doamnei Elena Todaşcă. La noi la şcoală în fiecare an de Paşte facem concursuri cu ouă pictate“, ne-a declarat Elena Băjenaru.
Crăciun Denis Georgian (12 ani) a pictat alături de colegi şi se declară încântat că a avut ocazia să înveţe din tainele acestei arte chiar de la un meşter popular. „Îmi place foarte mult să desenez şi să pictez, acest lucru mă relaxează şi îmi pot exprima sentimentele“, ne-a spus băiatul.

Fereastră spre absolut

Până pe 24 aprilie, la Secţia de Etnografie şi artă populară a Muzeului Dunării de Jos, sunt expuse 60 de icoane , toate pictate de copiii de la Şcoala Dichiseni, dar şi de preotul din localitate, Adrian Grigoriu. „Expoziţia e numeşte „Lumină din lumină, suflet de copil“ şi împreună cu copiii şi cu doamna profesor Dana Mariniţa am realizat aceste minunate icoane. Sunt 60 de imagini pictate pe sticlă care se fac după un anumit izvor: pe lemn, de tip neobizantin şi pe sticlă“, ne-a spus preotul Adrian Grigoriu.

image

Copiii au lucrat la realizarea icoanelor timp de un semestru, dar au mers pentru câteva ore şi la biserică. „Copiii de la clasele V-VIII au pus suflet în aceste lucrări şi au reuşit să iasă extraordinar de frumoase. Icoana este o fereastră spre absolut şi cu ocazia sărbătorilor Pascale am vrut ca aceste lucrări să fie expuse“, ne-a mai spus preotul. „Suntem la a patra ediţie cu o astfel de expoziţie şi ne bucurăm că am reuşit şi anul acesta să expunem icoanele cu ajutorul Protoieriei.

Obiectele pot fi admirate până pe 24 aprilie, iar biletul costă 3 lei“, a spus Marian Neagu.

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite