Pe urmele evazioniştilor. Patronul unei firme de construcţii, dat pe mâna DNA pentru o pagubă de 7,5 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul, păgubit de o firmă de construcţii Foto: Arhivă Adevărul
Statul, păgubit de o firmă de construcţii Foto: Arhivă Adevărul

Autorităţile locale stau cu ochii pe evazionişti. La Prefectura Călăraşi a fost constituit un Grup de lucru pentru a-i prinde pe cei care fentează statul. Un caz greu, cu o pagubă de peste 7,5 milioane de lei, va fi înaintat Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru soluţionare. Prejudiciul provine de la firmă de construcţii care nu a plătit TVA şi impozit pe profit.

Potrivit informaţiilor furnizate de Prefectură, au fost finalizate verificările la o societate comercială din Călăraşi din domeniul construcţiilor. Oamenii legii au stabilit că administratorul societăţii a înregistrat în mod fictiv în evidenţa contabilă documente de cheltuieli, în scopul sustragerii de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, valoarea prejudiciului fiind de 7.515.937 lei. Din această sumă T.V.A-ul reprezintă 4.342.522 lei şi impozit pe profit de 3.173.415 lei. În cauză s-a întocmit sesizare penală pentru ce va fi înaintată Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru soluţionare şi IPJ Călăraşi pentru efectuarea unor verificări specifice. De asemenea, au fost instituite măsuri asiguratorii pentru recuperarea sumelor datorate bugetelor de stat.

Niciun angajat şi cifră mare de afaceri

Comisarul-şef Georgică Ştefan, şeful Secţiei Călăraşi a Gărzii Financiare ne-a declarat că verificările în acest caz au durat câteva luni, iar neregulile au fost descoperite în urma unui control de rutină. " Ceea ce ne-a atras atenţia a fost cifra foarte mare de afaceri a societăţii şi faptul că nu are angajaţi., elemente importante care ne-au semnalat riscul. Firma funcţionează în continuare, nu i-a fost suspendată activitatea, iar administratorul a colaborat cu noi, punându-ne la dispoziţie diverse documente pe care le-am solicitat", a precizat comisar-şef Ştefan. În urma verificărilor demarate de Grada Financiară s-a stabilit că paguba de 7,5 milioane de lei a fost creată în primul semestru al anului 2011. În scurt timp, documentele vor fi înaintate procurorilor DNA, având în vedere că prejudiciul depăşeşte un milion de euro. Comisarii de la Gardă spun că aest este primul caz de evaziune cu o pagubă atât de mare din acest an. Î

Controale pe bandă rulantă

Direcţia Finanţelor Publice, IPJ Călăraşi şi Garda Financiară şi-au unit forţele pentru a aduce cât mai mulţi bani la buget. În săptămâna 12–16 martie 2012 au fost efectuate 21 de inspecţii fiscale la persoane juridice, 41 la persoane fizicie şi 2 controale financiare. În urma acestor verificări s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală de 81.962 lei cu o diminuare de pierdere în valoare de 94.647 lei. A fost respinsă pentru decontarea T.V.A. suma de 115.086 lei. Poliţiştii au întocmit 5 dosare de evaziune fiscală, a fost începută urmărirea penală în 3 dosare, iar alte patru au fost soluţionate.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite