Călăraşi: Cei şase violatori, eliberaţi fiindcă „nu prezintă pericol social“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi duminică erau consideraţi „pericole pentru ordinea publică“, violatorii au fost eliberaţi a doua zi.

Cei şase bărbaţi acuzaţi că au violat două minore în comuna Borcea au fost eliberaţi la decizia Tribunalului Călăraşi, deşi Judecătoria decisese arestarea lor pentru 29 de zile. Cum a fost posibilă asemenea schimbare de optică a magistraţilor, scrie în motivarea sentinţei date de completul de judecată condus de judecătoarea Cristina Mioara Ghiţă, asistată de judecătoarea Aurica Hodel.

 Faptele

Anchetatorii au constatat că în noaptea de vineri spre sâmbătă, Ionel Tudorache (28 de ani) şi Emil Floreanu (28 de ani) din comuna Borcea au pătruns fără drept în locuinţa unui localnic, Daniel Ianole, şi le-au luat cu ei pe Veronica Iuliana Ene (17 ani) şi Mădălina Elena Jagă (15 ani). Au dus fetele în discoteca din comună, unde au mai venit patru inşi: fratele lui Emil, Vergil Floreanu (25 de ani) din Mangalia, Constantin Vinerică (27 de ani) din Darabani – Constanţa, Constantin Pismiş (18 ani) şi Radu Stoian (40 de ani) din Feteşti.

Le-au contrâns

Primii patru au constrâns fetele să întreţină relaţii sexuale normale sau orale, în timp ce ultimii doi au încercat, dar n-au reuşit să îşi ducă actul la sfârşit. „Actele au fost întrerupte din motive independente de voinţa făptuitorilor“, se arată în rechizitoriul procurorilor ce a propus arestarea tuturor.
Ţinând cont de toate argumentele prezentate de anchetatori, Judecătoria Călăraşi a dispus arestarea infractorilor pentru 29 de zile.

Duminică erau pericol public

Duminică, la momentul reţinerii, procurorii au avertizat că faptele comise de inculpaţi „constituie un pericol concret pentru ordinea publică ce presupune o rezonanţă în rândul comunităţii, de natură a naşte temerea că organele judiciare nu reacţionează eficient împotriva unor astfel de persoane“.

Mare parte a documentului ce a stat la baza arestării celor şase menţionează în mod clar faptul că cei şase nu pot rămâne liberi după faptele comise. „Prin astfel de manifestări din partea inculpaţilor se creează în rândul opiniei publice un sentiment de indignare, revoltă şi nesiguranţă, lucru ce poate fi stopat printr-o ripostă fermă din partea sistemului judiciar chemat să aplice legea şi să asigure liniştea şi siguranţa cetăţenilor“, se specifică în motivarea procurorilor pentru reţinerea inculpaţilor.

Se justifică arestul

De asemenea, procurorii admit că „pericolul pentru ordinea publică presupune temerea că, odată pus în libertate, un inculpat ar comite fapte penale sau ar declanşa reacţii în rândul opiniei publice determinate de faptele pentru care este cercetat“.
În acelaşi document se specifică faptul că arestul preventiv al inculpaţilor se justifică şi prin faptul că „lăsarea în libertate ar putea încuraja şi alte persoane să comită fapte asemănătoare“.

Ce a zis apărarea

Apărătorul inculpaţilor, avocatul Gheorghe Căpşună a cerut respingerea propunerii Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi, motivând că bărbaţii au fost atraşi chiar de fetele care „sunt cunoscute în comună ca prostituate“. „Inculpaţii au vorbil la telefon cu Magadaş V., care i-au invitat pentru a merge la locul unde se aflau cele două fete“.  Avocatul spune că cele două fete nu s-au opus în a întreţine relaţii sexuale cu aceştia.
Cei şase inculpaţi, chemaţi rând pe rând să vorbească, au cerut judecarea în libertate şi au spus că regretă faptele comise. Dar judecătoarea Mariana Stanciu de la Judecătoria Călăraşi a decis arestarea lor pentru 29 de zile.

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite