GALERIE FOTO Clădirea în care au poposit trei regi a fost inaugurată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Cultură  şi Patrimoniu Călăraşi se mută în sediul proaspăt renovat. După aproximativ un an, lucrările de reabilitare au fost finalizate, iar ieri după-amiază, la ora 16.00, a avut loc inaugurarea.

Renovarea clădirii, ce a fost construită înainte de anul 1880, a constat în modernizarea şi consolidarea sălilor, dar şi a picturilor de pe pereţi, descoperite între timp. Pentru această lucrare au fost alocate 2,3 milioane de lei. Pe complexul cultural au fost montate déjà trei plăci care amintesc de faptul că aici au poposit trei regi: Regele Mihai, Regele Carol I si Regele Ferdinand. Aici a locuit şi realizatorul primului film românesc, Leon Popescu.

image
image
image

Vezi AICI imagini cu clădirea

Cafeneaua literară din hrubă

În urma lucrărilor de restaurare, clădirea a fost transformată într-un complex cultural splendid care va găzdui expoziţii, sesiuni ştiinţifice şi chiar o cafenea literară, amenajată într-o hrubă. „Este una dintre cele mai reuşite restaurări din judeţ şi se află pe lista celor 20 de monumente istorice refăcute printr-un program al Ministerului Culturii, printre care Teatrele din Iaşi, Cluj şi Bucureşti, dar şi muzeul Antipa.

Casa primului realizator de film

De la construirea sa, înainte de anul 1880, prin clădirea situată pe strada 13 Decembrie au trecut o serie de personalităţi. „Pur şi simplu, întâmplător, am descoperit faptul că Leon Popescu, realizatorul primului film românesc, s-a născut la Călăraşi, şi a fost fiul Anei şi al lui Marinache Popescu. Casa în care acesta a locuit este chiar clădirea pe care noi am terminat-o de renovat“, a spus Sorin Danciu, directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu. Leon Popescu s-a născut în anul 1864 şi a murit 53 de ani mai târziu, în 1917. Marinache Popescu, tatăl acestuia, un cunoscut negustor de cereale din secolul al XIX-lea, a construit casa, care a ajuns sediul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu şi care, timp d eun a fost supus unui proces de renovare. Casa familiei Popescu a fost donată în anul 1927 pentru a servi învăţământului şi culturii. Clădirea a fost, de-a lungul timpului, şcoală de fete şi bibliotecă.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite