Călăraşi: Stârpirea ţânţarilor, întârziată de birocraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi ar fi trebuit să fie în toi, campanie de dezinsecţie nici măcar nu a început. Direcţia de Sănătate Publică a avertizat deja asupra pericolului privind transmiterea virusului West Nile prin înţepătura de ţânţari.

Anul trecut, dezinsecţia a început pe 18 iunie, însă calendarul acţiunilor a fost întârziat de inundaţii şi de ploile torenţiale. Acum, lucrurile stau pe loc din cauza licitaţiei privind desemnarea firmei câştigătoare. „Ştiu că se repetă licitaţia pentru că prima a fost anulată. Nu ştiu care a fost motivul contestaţiei, însă aşa de întâmplă de fiecare dată. Se fac reclamaţii, iar licitaţia trebuie luată de la capăt“, ne-a declarat Picu Şişman, viceprimarul oraşului.

O altă variantă

Acesta spune că nu ştie când va începe dezinsecţia şi speră să nu fie prea târziu şi să fim invadaţi de ţânţari. „Ne gândim la o varianta de încredinţare directă a serviciului de dezinsecţie, aşa cum am făcut şi cu deszăpezirea şi cu măturatul oraşului. Nu se poate să aşteptăm atât licitaţia, iar oraşul să fie plin de insecte“, a spus Picu Şişman. Mai devreme nu ar fi avut cum să organizeze licitaţia pentru că bugetul pe anul în curs a fost votat în luna martie.

Şase firme

Şi Sorin Bordei, mamager IT în cadrul instituţiei spune că nu s-a încheiat procedura legală de atribuire a contractului pentru dezinsecţie. „Ştiu că s-au înscris şase firme şi că vom alege varianta cea mai avantajoasă. Nu cred că se va întârzia prea mult dezinsecţia în oraş“, a precizat Sorin Bordei. În 2010, Primăria a achiziţionat 2.400 de litri de substanţă anti-insecte, plătind 118.448 lei. Fiecare litru în parte a costat 49,37 de lei, cel mai mic preţ existent pe piaţă.

Avertizare de la DSP

Direcţia de Sănătate Publică a avertizat populaţia asupra riscurilor pe care le prezintă înţepăturile insectelor, cea mai periculoasă fiind infecţia cu virusul West Nile. Singurele măsuri de prevenire sunt cele de combatere a populaţiilor de ţânţari- salubrizare şi dezinsecţie, dar şi de prevenire a expunerii la înţepături- site la ferestre, dezinsectizante în locuinţe, vestimentaţie corespunzătoare şi aplicarea de creme pe piele la deplasarea în zone cu densitate crescută a insectelor“, a declarat Camelia Truică, medic epidemiolog. În sud-estul României, virusul a apărut în anul 1996, iar în judeţul nostru, între anii 1997-2010, au fost şase cazuri confirmate cu virusul West Nile.

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite