Călăraşi: Alexandra Bălan, as la dansuri armâneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionată de dansuri încă din copilărie, adolescenta şi-a văzut visul cu ochii. A reuşit să facă performanţă şi să evolueze pe scena mai multor festivaluri.

Încurajată de mama sa, la rândul său o sportivă şi dansatoare desăvârşită, Alexandra a început în urmă cu trei ani să ia lecţii de dans. Deşi antrenamentele sunt istovitoare, aceasta nu se plânge de eforturile pe care le face. „Nu mi se pare deloc dificil pentru că îmi place tot ce fac. Consider că este o activitate extraşcolară benefică. În acest fel mă dezvolt armonios şi am şi satisfacţia muncii depuse prin participarea la diverse concursuri“, ne-a spus adolescenta.

Alexandra face parte din trupa de dans de la palatul Copiilor, din trupa DeConde, din ansamblul folcloric „Bărăganul“ şi şi trupa de dansuri „ Vrearea Armânescă“. „Mă atrag foarte mult dansurile şi tradiţiile aromâne. Mă străduiesc de fiecare dată ca paşii să îmi iasăperfect şi să nu-mi dezamăgesc părinţii, colegii de trupă şi pe coregraful. Muncim împreună foarte mult, iar rezultatele se văd în spectacole“, a mai spus Alexandra Bălan.

Diverse stiluri

Chiar dacă studiază intens dansul aromân, cel popular românesc şi dansul tematic, eleva nu neglijează şcoala. Spune că reuşeşte să le îmbine atât de bine, încât nu dă greş la niciuna dintre ele. „De obicei, îmi programez foarte bine timpul pentru a reuşi să realizez tot ce îmi propun. Mă bucur foarte mult că suntem invitaţi la diverse evenimente pentru a putea împărtăşi tuturor din bucuria dansurilor pe care le ştim. Este draguţ că oamenii ne apreciază şi suntem răsplătiţi cu ropote de apluze la sfârşitul fiecărui spectacol“, a precizat adolescenta.

Cei mai grei paşi

Pe 20 mai 2011, trupa de dans va fi prezentă la Bucureşti la un spectacol organizat pentru a celebra ziua armânilor. În luna august, cei 17 copii vor merge la Silistra-Bulgaria la un concurs transfrontalier de dansuri şi tradiţii. „Îmi place tot ceea ce fac şi cred că nu voi renunţa niciodată la dans, indiferent de cariera pe care o voi urma“, a mai spus Alexandra Bălan. Adolescenta se mândreşte că este as în paşii de dans. Ştie mavrumata, pamporea, ceancu, paiduşca şi samiotisa.

„Sunt paşi vechi pe care îi mai folosesc doar armânii cei în vârstă care ţin la tradiţie. În general, pentru că sunt foarte dificil de realizat, nu ştiu foarte multe persoane să danseze“, a adăugat Alexandra. În 2009, aceasta a participat, alături de trupă, la festivalul minorităţilor de la Sighişoara, „Proetnica“, la festivalul vinului nou de la Ostrov, iar în 201o a mers la zilele culturii din Neocastro Veria-Grecia. Zilele trecute, trupa „Vrearea armânească“ a susţinut un spectacol la un post naţional de televiziune.

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite