Dorina Varghida, viaţa în paşi de dans

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorina Varghida
Dorina Varghida

A fost coregraf pentru multe generaţii de copii şi se mândreşte cu o carieră de aproximativ patru decenii în domeniul sportiv.

Din 1972 a fost profesor de educaţie fizică în oraş, iar în 1986 a ajuns la Palatul Copiilor . Primii 10 de ani de activitate au fost doar pe gimnastică sportivă. „Făceam antrenamente pentru Daciada, competiţie care se desfăşura înainte de 1989. Am avut rezultate bune şi foarte mulţi dintre elevi mei s-au evidenţiat atunci. Imediat, după Revoluţie m-am specializat pe dans modern sportiv pentru că nu puteam să renunţ la mişcare“, a povestit Dorina Varghida. Spune că trecerea în acest domeniu s-a făcut relativ uşor pentru că avea deja o experinţă în domeniul sportiv. „Şi acum când lucrez cu copiii, urmez aceeaşi reţetă. O oră dans, o oră gimnastică. Dacă ei nu au ţinută şi prezenţă scenică, degeaba sunt cei mai buni“, a spus femeia.

Sute de premii

Elevii săi, cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani, sunt aşi la dans, lucru care le-a adus sute de premii în palmares. La Palatul Copiilor există 9 grupe pe categorii de vârstă care sunt coordonate de Dorina Varghida. În funcţie de vârstă, dar şi talentul fiecăruia, copiii execută peste 16 stiluri de dans: dans de caracter, dans modern, tematic, fantezie coregrafică, majoretă, aerobic, break dance, dans popular stilizat şi altele. Unul dintre cei mai buni elevi ai săi, Cristian Deacu, 14 ani, a fost selectat pentru a fi balerin la Opera din Paris.„ Este, într-adevăr, un copil talentat. De la vârsta de 5 ani a urmat cursuri de dans şi de gimnastică. Am insistat la părinţii lui să-l transfere la Bucureşti la Liceul de Coregrafie. Au făcut eforturi materiale importante, iar acolo i s-a oferit şansa de a fi selectat să danseze la o instituţie de prestigiu din lume“, a spus Dorina Varghida.

Copiii, pe primul plan

Modestă din fire, profesoara de dans evită să vorbească despre propria persoană. Spune că întreaga sa existenţă şi profesie sunt puse sub semnul copiilor pe care îi instruieşte. „Ei sunt cei mai buni şi-i iubesc foarte mult, deşi ei nu ştiu acest lucru.  Cred că la prima vedere dau impresia unei persoane dure, însă în realitate sunt amabilă, dar exigentă atunci când vine vorba de performanţă“, a adăugat coregrafa. Spune că primii pe lista celor mai talentaţi elevi ai săi sunt: Alexandra Gheorghe, Bianca Cercel, Bianca Andrei, Valerian Mihai, Denisa Pârvu, Andreea mereuţă, Carla Tănase, Andreeea Alecu, Cristina Melente, Miruna Alboiu şi Adela Danciu.

Italia şi Franţa, cucerite de români

Trupa de dans „Fix Up“, formată din tineri de la clasele IX-XII care fac din dans o artă, a participat anul trecut la Concursul internaţional de dans din Franţa la Rivery şi la Concursul internaţional de dans din Italia, la Ferriere. S-au întors acasă cu premiul I.„ Copiii muncesc mult, sunt foarte buni şi extrem de ambiţioşi. Pentru noi, premiul I este deja ceva normal“, spune Dorina Varghida.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite