Comercianţii de produse lactate, verificaţi de Protecţia Consumatorului. 110 kg de brânză, improprii vânzării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

16 operatori economici din judeţul Călăraşi care comercializează lapte şi produse lactate au fost verificaţi de inspectorii de la Protecţia Consumatorului, în perioada 10-20 aprilie 2012. Din cele 734 kilograme de produse, 110 nu erau conforme cu normele de vânzare. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 7 sancţiuni contravenţionale , dintre care 2 amenzi în valoare totala de 8.000 lei şi 5 avertismente.

Printre principalele abateri identificate s-a regăsit şi lipsa etichetei de pe cutiile de brânză. Astfel, comercianţii au fost în imposibilitatea corelării documentelor de provenienţă a mărfii( brânza telemea) şi cantitatea vândută efectiv în magazin. De asemenea, au fost situaţii în care preţul de vânzare pe kilogram la brânzeturile preambalate nu era afişat vizibil. Clienţii  erau infromaţi eronat despre denumirea exactă a produsului oferit spre comercializare în vrac. De exemplu, spun inspectorii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Călăraşi, denumire afişată “ brânză Feta” , în contextul în care în realitate , produsul era corect etichetat ca fiind “ preparat alimentar pe baza de lapte şi grăsimi vegetale.

Sfaturi pentru consumatori

-Acordaţi o atenţie deosebită când cumpăraţi lapte şi produse din lapte asupra modului de prezentare a ambalajului; În cazul în care ambalajul este bombat rezultă că a început procesul de fermentare şi produsul nu mai este propriu consumului uman;
-Acordati atentie deosebită condiţiilor de depozitare atât în magazinul de desfacere cât şi la domiciliu; verificaţi dacă laptele şi produsele lactate sunt păstrate la temperatura indicată de producător; refuzaţi să achiziţionaţi produse care au fost expuse la comercializare la alte temperaturi decât cele indicate de producător.
-Refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite