Călăraşi: Consumul de antibiotice, scăpat de sub control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii sunt în alertă pentru că viruşii câştigă tot mai mult teren. Tratamentele luate „după ureche“  pentru tratarea răcelilor cresc rezistenţa microbilor. Oamenii apelează la aceste medicamente, după ce cer sfatul unei vecine. Adriana Matei recunoaşte că a învăţat ce anume îi face bine copilului ei şi până să ajungă la medic mai cumpără şi administrează copilului anumite medicamente.

„Ştiu acum ce trebuie să-i dau băiatului meu pentru a se însănătoşi. Dacă este puţin bolnav, prefer să îi dau eu ce îi face bine pentru a evita complicaţiile. Dacă sun pentru o programare azi şi îmi spune să vin mâine la doctor, nu am ce să fac. Trebuie să îi dau ceva pentru a nu face convulsii“, spune Adriana Matei (37 de ani), contabil.

Ca aceasta procedează multe mămici, în special, din dorinţa de a nu ajunge cu cei mici la Camera de Gardă în stare gravă. Automedicaţia este încurajată şi de faptul că programările la medicul de familie trebuie făcute cu o zi sau două înainte, timp în care starea micuţilor se poate agrava.
Nicoleta Dicu (30 de ani), educatoare, spune că îşi contactează telefonic medicul, atunci când cel mic este bolnav. „Telefonic îi spun medicului care sunt simptomele, iar acesta îmi spune ce să îi dau. Dacă am în casă medicamentul respectiv îl administrez. Nu îi dau niciodată de capul meu, eu nu mă joc cu viaţa copilului “, spune mămica.

Rămânem fără tratamente

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra faptului că vom rămâne fără tratamente, deoarece virusurile devin imune la antibiotice. Multe persoane folosesc acest tip de medicamente fără prescripţia medicului, pe motiv că ştiu ce trebuie să ia, ignorând faptul că acestea le pot face mai mult rău decât bine. În această plasă cad chiar şi medicii care prescriu, uneori, cu prea mare uşurinţă antibiotice foarte tari care distrug din anticorpii organismului şi fac ca tulpinile virusurilor să devină mult mai rezistente.

Medicii dau vina pe părinţi

Medicii de familie spun că o „vină“ a părinţilor o reprezintă şi faptul că nu ţin copiii acasă în perioada când le sunt administrate anumite tratamente, iar prin reintroducerea acestora în colectivitate sau prin stoparea acestora, boala revine şi se agravează. „Este adevărat că în virusuri, antibioticul nu este recomandat. De regulă, mergem pe antitermice, antitusive, dezinfectante orale, dar copiii care sunt în colectivitate nu se vindecă în totalitate. După trei-patru zile, deoarece boala se complică, se prescrie antibiotic“, explică medicul de familie Florica Stan.

În acel moment, medicul nu are altă variantă decât să prescrie antibiotic.  Pe lângă copii, şi cei mari se tratează după cum le indică farmacistul sau vecina de bloc, fapt îngrijorător, deoarece o infecţie minoră nu va mai putea fi tratată pe viitor şi se poate ajunge chiar şi la deces.

Citiţi mai multe amănunte despre acest subiect în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite