Bărăganul se topeşte la fel ca în anul 1957 !Cod portocaliu de caniculă începând din 15 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperaturile vor atinge 41 de grade la umbră
Temperaturile vor atinge 41 de grade la umbră

Dacă până acum abia am suportat căldurile înăbuşitoare cu 38 de grade Celsius la umbră, de duminică, 15 iulie, începe calvarul. Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a anunţat cod portocaliu de caniculă pentru 15 judeţe şi Bucureşti. Şi Bărăganul va fi traversat de valul tropical, astfel încât va deveni periculos de cald. Indicele temperatură-umezeală(ITU) va depăşi pragul critic de 80.

Este vorba despre judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova, Giurgiu, Bucureşti, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi. Se pare că în aceste condiţii, în judeţul Călăraşi va fi egalat recordul de caniculă din 1957. Maximele absolute înregistrate până în prezent au atins la 10 august 1957, 44 de grade Celsius la Valea Argovei şi 41,4 grade Celsius la Călăraşi. La aceeaşi dată, în ţară, în judeţul Brăila s-au înregistrat 44,5 grade Celsius.

Vin şi vijeliile

Specialiştii spun că în cursul zilei de duminică, în cea mai mare parte a Olteniei şi a Munteniei, canicula se va intensifica, temperaturile maxime vor fi de până la 39-41 de grade, iar disconfortul termic deosebit de accentuat. Totodată, începând din partea a doua a zilei de duminică vor fi manifestări de instabilitate atmosferică severă. Vijelii însoţite de descărcări electrice şi chiar căderi de grindină. Meteorologii spun că astfel de fenomene nu sunt neobişnuite vara, atunci când se înregistrează temperature foarte ridicate.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite