Călăraşi: Spitalul Judeţean va trece la nivelul de competenţă mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalele din judeţ vor fi clasificate, în funcţie de competenţă. Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi este clasificat ca fiind de categoria a IV-a, iar DSP consideră că acesta va putea fi clasificat, din acest an, la categoria a III-a.

Datorită modernizărilor făcute în ultimii ani la Spitalul Judeţean de Urgenţă, acesta va fi clasat la categoria a III-a, deşi până acum era clasat la categoria a IV-a. În ultimii ani au fost făcute modernizări importante la Unitatea de Primiri Urgenţe, la Obstrică-Ginecologie, Chirurgie, sălile de operaţie au fost dotate cu aer condiţionat.

De asemena, au mai fost făcute lucrări importante pentru partea tehnică: grupul electrogen funcţionează fără probleme, uzina de apă şi au fost făcute lucrări de reparaţii ale instalaţiei de apă. „Dacă nu făceam aceste modernizări la timp, riscam să fim declasaţi“, a declarat managerul Spitalului Judeţan de Urgenţă Călăraşi, Victor Verinceanu. Până la sfârşitul anului, pentru a se încadra în gradul al treilea, spitalul va fi nevoit să asigure garda pentru Radiologie, Traumatologie şi Pneumologie.

De regulă, spitalele judeţene sunt incluse în categoria a treia, însă, spitalul nostru era clasat până acum pe categoria a patra. Ce a ajutat foarte mult pentru creşterea gradului de eficienţă a fost şi aparatura modernă adusă, dar şi computerul tomograf. „Clasificare ajută foarte mult, în special pentru atragerea fondurilor. Ne vor fi alocaţi mai mulţi bani dacă avem un grad mai mare“, spune managerul spitalului, Victor Verinceanu.  La nivel de competenţă mediu, gradul III, sunt  încadrate  spitalele care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ teritorială unde îşi are sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate.

Spitalul de Pneumoftiziologie şi cel de Psihiatrie sunt încadrate la categoria a V-a, nivel de competenţă limitat – spitale care asigură, după caz, următoarele servicii medicale: servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative. Spitalul Municipal Olteniţa şi Spitalul Orăşenesc Lehliu Gară au fost clasificate de către DSP Călăraşi în categoria IV. Acestea au un nivel de competenţă bazal, care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată,  pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate.

Autoclasificare

Până pe 4 mai, unităţile sanitare cu paturi au fost obligate să solicite în scris Direcţia de Sănătate Publică, conform ordinului ministrului 323/2011,  clasificarea, conform noii legislaţii în vigoare. Cererea unităţilor este însoţită de o fişă de autoevaluare de a cărei corectitudine şi realitate a datelor înscrise răspunde managerul unităţii solicitante.

Până pe 9 mai, DSP a analizat cererile spitalelor şi va încadra spitalele într-una dintre cele 5 categorii existente, în funcţie de nivelul de competenţă, după care vor trimite Ministerului Sănătăţii, pentru aprobare, noua clasificare. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, spune că a realizat o clasificare mai simplă şi mai coerentă a spitalelor. 

„Am realizat o nouă clasificare a spitalelor, mai simplă şi coerentă. Până acum, în România se utiliza o multitudine de clasificări ale spitalelor. Numai în Legea 95/2006 sunt enumerate o serie de clasificări în funcţie de criteriul regional, de specificul patologiei, de regimul proprietăţii  sau din punctul de vedere al învăţământului medical şi cercetării“, a declarat ministrul . „Noua metodă de clasificare s-a realizat pe baza experienţei internaţionale şi a recomandărilor experţilor independenţi”, a mai declarat ministrul.

Avantaje

Ministrul Sănătăţii a mai spus că principalele avantaje ale noii clasificări sunt creşterea eficienţei funcţionării spitalelor prin evitarea suprapunerilor şi paralelismelor cu alte unităţi spitaliceşti, asigurarea accesului echitabil al cetăţenilor la serviciile medicale continue, precum şi modelarea finanţării pe nivele de competenţă şi de performanţă, păstrându-se însă metodologia unică naţională de finanţare.

De asemenea, prin noua metodă de clasificare vor fi diminuate costurile de tratament prin evitarea internării la nivele inferioare de asistenţă spitalicească a pacienţilor cu patologii complexe, care nu pot fi rezolvaţi la acel nivel. Mai mult, clasificarea pe baza acestei metodologii va fi utilizată pentru stabilirea protocoalelor de transfer interspitalicesc pentru cazurile necritice, dar şi pentru planificarea dezvoltării reţelei spitaliceşti în concordanţă cu necesităţile populaţiei. Clasificarea spitalelor va avea un rol esenţial în elaborarea propunerilor de modelare a finanţării suplimentare a spitalelor, pe nivele de competenţă şi performanţă, şi pentru planificarea achiziţiilor de aparatură medicală.

Unităţile sanitare cu paturi se vor clasifica în 5 categorii. Spitale de categoria V au un nivel de competenţă limitat, asigură servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative. Spitale de categoria IV au un nivel de competenţă bazal, şi deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate.

Spitale de categoria III au un nivel de competenţă mediu, spitale care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi are sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate. Cele clasate la categoria a II-a au nivel de competenţă înalt şi sunt cele care deservesc populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi  care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate.

Spitalele de categoria I au un nivel de competenţă foarte înalt. Acestea asigură asistenţa medicală la nivel regional, deservind populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe, cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt.

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite