Clanurile de interlopi Chirmuș și Zăbălaru fac legea în Călărași

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chirmuș și Zăbălaru sunt două dintre grupările infracționale care fac legea în Călăraşi. În aprilie 2011, membrii celor două clanuri s-au luat la bătaie în plină stradă, cu săbii, bâte, cuţite, pietre şi pistoale.

Aproximativ 50 de persoane au fost implicate în această reglare de conturi. Un alt cunoscut membru al lumii interlope, Costel Vlad, poreclit „Ţaganu“, a fost prins de Poliţie la începutul anului, după ce oamenii legii i-au dovedit implicarea în acte de proxenetism şi trafic de minori.

În conflictul din 16 aprilie 2011, au fost implicaţi membri ai grupării „Zăbălaru“: Adrian Nicu Niţă (29 de ani) şi Daniel Niţă (15 ani), ambii fraţi ai lui Aurel Niţă, zis Zăbălaru, Cristian Cântar (24 de ani) şi Gheorghe Cârstea (26 de ani). Agresorii, care fac parte din gruparea lui Chirmuş sunt: Laurenţiu Georgian Lefter (30 de ani), Aurel Iulian Baloi (28 de ani), Petrişor Lupu (31 de ani), Ştefan Ionuţ Dobre (23 de ani), Leonard Robert Mustafa (25 de ani) şi Nicuşor Stoian (25 de ani).
Scandalul a izbucnit pe fondul unor neînţelegeri mai vechi, referitoare la un dosar de omor în care erau implicaţi 5 din cei 10 tineri care s-au bătut cu bâte şi au tras patru focuri de armă. În acest conflict au fost implicate numeroase persoane, poliţiştii aducând la audieri peste 50 de martori.

Scandalul din 2006

Poliţiştii au spus că cele două clanuri s-au răfuit din cauza unui proces aflat pe rolul Tribunalului Călăraşi din anul 2007.
Pe 11 iunie 2006, în jurul orei 20.00-20.30, Ionuţ Ştefan Dobre, care se afla în cartierul „2 Moldoveni“, în zona „Rond“, unde avea loc o nuntă de spoitori, a fost agresat de câteva persoane din „neamul Minerilor“. Acesta l-a chemat în ajutor pe Aurel Iulian Baloi, unchiul său, spunându-i că este bătut de spoitori. Aurelian Iulian Baloi a venit cu alţi prieteni şi, înarmaţi cu bâte şi arme albe, au distrus nunta spoitorilor. După ce petrecerea a fost spartă, spoitorii s-a adunat în cartierul „Livadă“ şi au hotărât să nu se lase „călcaţi în picioare“ de „clanul lui Zăbălaru“. Drept urmare, au mers în cartierul 2 Moldoveni pentru a-şi face dreptate.

De la nuntă la morgă

La scurt timp şi-au făcut apariţia în zonă şi poliţiştii, spoitorii retrăgându-se în cartierul „Livadă“. Membrii clanului „Zăbălaru“ s-au regrupat şi au mers în „Livadă“, hotărâţi să se răzbune. Aici îi aşteptau grupul „Minerilor“ care după ce s-au încăierat, au reuşit să îi alunge de pe „teritoriul“ lor. În final, Constantin Petrică, aflat în stare de ebrietate, s-a apropiat de clanul advers, dar a fost atacat şi a sfârşit prin a fi înjunghiat. A decedat între şinele de cale ferată.

Doar 30 de zile de arest

„La data de 23.06.2006 au fost arestaţi spentru 30 de zile numiţii Dumitrache Nicolae, Lefter Laurenţiu Georgian, Niţă Aurel şi Baloi Aurel-Iulian“, ne-a declarat Xenofonte Purcărea, procurorul care a întocmit rechizitoriul la 28 septembrie 2007.
Pe 31.06. 2006, Curtea de Apel Bucureşti a dispus punerea în libertate a celor patru inculpaţi. În recursul declarat împotriva încheierii de prelungire a arestării preventive dispusă de Tribunalul Călăraşi se menţiona că acelaşi judecător care a pronunţat încheierea, a emis şi mandatul de arestare.

Cercetări anevoioase

Din acel moment, cercetările au decurs din ce în ce mai greu, deoarece erau implicaţi foarte mulţi martori. Au fost efectuate zeci de audieri, însă mulţi din cei implicaţi erau plecaţi în străinătate ori şi-au schimbat domiciliul sau numele. „Au existat situaţii în care mai multe persoane nu doreau să depună declaraţii ca martori, fie prin frica de părţile implicate în scandal, fie prin motivarea că-dată fiind punerea în libertate a inculpaţilor arestaţi,nu se doreşte de către autorităţi aflarea adevărului“, a mai notat procurorul Purcărea în rechizitoriu.
 În acest dosar au fost implicate 16 persoane, 4 din acestea ca fiind inculpate şi celelalte 12, învinuite. De asemenea, la scandalurile ce au avut loc atât în cartierul „Livadă“, cât şi în cel din „2 Moldoveni“ au mai participat şi alte persoane.

Citeşte şi : Clanul„Ţaganu“, trimis în arest pentru trafic de persoane

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite